fbpx

Nagy volt az érdeklődés a csíkszentgyörgyi szűrővizsgálaton

– Kecskeméten az orvosok között valósággal verseny alakult ki, hogy szabadság alatt ki jöjjön Hargita megyébe segíteni – mondta el Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke május 15-én, pénteken a csíkszeredai megyeházán, azon a sajtótájékoztatón, amelynek témája az orvosok e héten zajló csíkszentgyörgyi ingyenes szűrővizsgálata volt. A kecskeméti kórház munkatársai kilencedik alkalommal tartanak szűrővizsgálatot Hargita megyében, ami egy jól működő testvérkapcsolat eredménye a két megye között, társszervezői a helyi önkormányzat meg a közbirtokosságok, és idén is nagy számban vett részt a helyi lakosság. A tájékoztatón a Bács-Kiskun megyei elnökön kívül jelen volt Mócza György, a kecskeméti kórház főorvosa is, Hargita Megye Tanácsa részéről pedig Borboly Csaba elnök, Becze István megyei tanácsos és Zonda Erika vezérigazgató, György József, a község polgármestere, illetve a támogató csíkszentgyörgyi és bánkfalvi közbirtokosság vezetője, Kézdi József és Sándor Zoltán, Demeter Ferenc mint a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere, valamint Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője.

– Van olyan kolléga, aki minden évben részt vett a programban. Érdemes elbeszélgetni a vizsgálatra eljövő helybéliekkel, megható látni, ahogyan ünneplőbe öltözve érkeznek a falubeliek. Nagyon nagy jelentőséget tulajdonítok annak, hogy a két megyében településszinten is ápolnak testvérkapcsolatot, köztük Csíkszentgyörgy, és az orvosok nemcsak a szűrővizsgálatra szoktak jönni, hanem a családjukkal is, pihenni – fogalmazott Rideg László. Hozzátette: a Duna Régió Szakképzési Klaszterben – amelynek alapító okiratát márciusban írták alá Kecskeméten – és a csíkcsicsói repülőtér fejlesztésében is együttműködnek Hargita megyével, utóbbi azért is fontos számukra, mert a kecskeméti katonai repülőteret polgárivá alakítanák.

Borboly Csaba szerint Hargita megye testvérkapcsolatai közül a bács-kiskuni a legelmélyültebb, nemcsak ünnepi alkalmakkor, hiszen a bajban is számíthatnak egymásra, és 2007 óta minden évben visszatérnek az orvosok. A Hargita megyei elnök külön köszönetet mondott az önzetlen segítségért, és méltatta a Csíkszentgyörgy községi összefogást a szervezést illetően, kiemelve Becze István megyei tanácsos és a két közbirtokosság munkáját.

Mócza György főorvos elmondta, hogy idén újdonságnak számított a fül-orr-gégész jelenléte, emellett ideggyógyász, gyerekorvos, sebész, laborfőorvos, nőgyógyász, radiológus, tüdőgyógyász, kardiológus, belgyógyász, urológus, aneszteziológus végzett vizsgálatot. A főorvos azt is közölte, hogy a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházzal olyan együttműködést szeretnének kialakítani, amely révén kecskeméti orvosok időközönként egy-két hétig a hargitai megyeszékhelyen végeznének vizsgálatot. Ennek az elképzelésnek viszont még meg kell találni a jogilag megfelelő módját, lévén szó magyarországi szakemberek romániai munkavégzéséről. Borboly Csaba hangsúlyozta, nagyon jól jön a megyei kórháznál a segítség az orvoshiány miatt, és mindez a következő szintje lehet a Bács-Kiskun–Hargita-együttműködésnek.

Tar Gyöngyi szerint a szűrővizsgálati programnak nagy a nevelő, figyelemfelkeltő hatása. Demeter Ferenc menedzser mint csíkszentgyörgyi körorvos beszélt arról a tapasztalatáról, hogy a volt betegei kezdenek törődni az egészségükkel, ami a szűrőprogramnak is tulajdonítható. Becze István szerint nagy segítség ez a program a csíkszentgyörgyi lakosságnak, hiszen sokan reggeltől estig a mezőn dolgoznak, és nem figyelnek kellőképpen az egészségükre, viszont a szűrővizsgálat erre is ráirányította a figyelmüket.

Végezetül Borboly Csaba emléklapot nyújtott át Rideg Lászlónak annak elismeréséül, hogy folytatja elődje, Bányai László munkáját, a bács-kiskuni megyeelnök pedig azt ígérte: jövőre visszatér az orvoscsapat Hargita megyébe.

Eddig minden évben más-más Hargita megyei településen végeztek vizsgálatot a kecskemétiek. Összesen 7442 személyt vizsgáltak meg, ami összesen 13 487 vizsgálatot  jelent.

Csíkszereda, 2015. május 15.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.