fbpx

Ne legyünk a néma gyerek helyzetében!

A mellékelt cikkből kiemelem az alábbi részt:

http://adevarul.ro/news/politica/sondaj-castiga-finala-prezidentiala-1_53c2acbd0d133766a8623f59/index.html

„Marea finală electorală, turul doi al alegerilor prezidenţiale, prefigurează o lupta acerbă între stânga şi dreapta, între Victor Ponta şi Klaus Iohannis. Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidenţiale pentru turul doi şi ar avea de ales între Victor Ponta şi Klaus Iohannis, 52,8% din respondenţi ar vota pentru Victor Ponta în timp ce 47,2% l-ar alege pe Klaus Iohannis. Balanţa ar putea fi inversată de cele un milion şi jumnătate de voturi venite din partea etnicilor maghiari, care l-ar putea prefera pe Iohannis pentru simplul fapt că şi el este minoritar. În plus, Iohannis vine din partea PNL, iar electoratul maghiar votează, de regulă, cu candidaţii de dreapta la prezidenţiale.”

Megjegyzéseim:

Másfél millió romániai  magyar szavazóról csak a rendszerváltáskor beszélhettünk, amikor még Románia 23 milliós ország volt, most a valós lakosságszám már jóval 20 millió alatt van. A legutóbbi népszámlálás alapján az erdélyi magyar szavazók száma néhány tízezerrel haladja meg az egymilliót. De így is, ha csak 400–450 ezren mennek el szavazni novemberben, az már önmagában 4-5 százalékpontot jelenthet, ami döntő lenne az elnökválasztás kimenetelét illetően.

Kelemen Hunor még nem jelölt, és máris 3,5 százaléknyian az ő nevét jelölték be a felmérés során. Ez nagyon biztató szám, mert ha jelöltsége és indulása bejelentett ténnyé válik, és összefogva tudunk egy sikeres RMDSZ-es államfői kampányt megvalósítani, akkor ez az arány akár százalékpontokkal is növelhető. Ez a szavazói támogatás pedig sorsdöntő lehet az elnökválasztás második fordulójában.

Tehát az elkövetkező hónapokban azt kell tudatosítanunk magunkban és az erdélyi magyar emberekben, hogy van keresnivalónk az őszi államfői választáson, ha egységesen lépünk fel és olyan témákat hozunk be a közbeszédbe, amelyek számunkra fontosak, és amelyek megoldásától a román jelöltek se zárkórnak el. Ha olyan témákkal állunk elő, amelyek a román pártok számára vállalhatatlanok, mert többet visznek, mint amennyit a magyar szavazatok hozhatnak, akkor azzal gettóba zárjuk magunkat, és csak azt érjük el, hogy a két esélyes jelölt a mi gyepálásunkkal akar nacionalista szavazókat megnyerni. Ez butaság lenne, oda vezetne, hogy egyik kutya másik eb alapon a magyarság távol maradna a  novemberi választástól, nem lenne beleszólása a dolgokba, aminek majd később, a hétköznapokban is megéreznénk a következményeit, ugyanis a politikában is érvényes a mondás: néma gyermeknek az anyja sem érti a szavát. Az a közösség, amelyik sorsdöntő választáson nem vesz részt, az a néma gyermek szerepébe helyezi magát.

Természetesen nem vagyok naiv. Tudom, hogy vannak olyan politikai erők az országban, amelyek abban érdekeltek, hogy ne vegyünk részt valós szereplőként az őszi megmérettetésben, a magyarság ne szóljon bele fontos kérdésekbe. Azt gondolom azonban, hogy az RMDSZ-ben és az erdélyi magyarságban megvan a kellő bölcsesség ahhoz, hogy átlásson a  szitán, és az ilyen törekvéseket ne vegye számításba, tehát a valós tétekre, a valós lehetőségekre koncentráljon.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.