fbpx

Negyvenhárom település kapott pénzt az utak karbantartására

Rendkívüli tanácsülést tartott december 2-án, kedden Hargita Megye Tanácsa, melynek összehívását az indokolta, hogy több település is jelezte, nincs elég pénze a hótalanítás biztosítására, ismertette Borboly Csaba megyeelnök. A költségvetés-módosítás és a településeknek való leosztás megszavazása mellett a Hargita Megyei Ifjúsági Alapítványnak nyújtott támogatásról is döntöttek a tanácsosok.

A megyei utak téli karbantartására hároméves keretszerződésre írta ki a közbeszerzést a megyei tanács, a hatékonyság érdekében pedig 24 részre (lot) osztották fel a megyét. Már megvolt az első borítékbontás, és számos lotra megkötötték a szerződést, viszont vannak szakaszok, melyekre újabb versenytárgyalást kell kiírni. Amíg a licit lezárul, a helyi önkormányzatokkal köt szerződést a megyei tanács az utak takarítására, ezért Borboly Csaba megköszönte az érintett önkormányzatoknak a hótalanításban nyújtott segítségüket. Csíkcsicsó és Csíkkozmás esetében is a helyi önkormányzattal kötnek szerződést, erről is a keddi rendkívüli ülésen döntött a testület. Hargita megyében a havazás nem okoz fennakadást, ahol szükséges a megyei tanács és a helyi önkormányzatok saját gépparkjukat felhasználva takarítják az utakat, tette hozzá a megyeelnök.  A megyei tanács közel 4 és fél millió lejt csoportosított át a költségvetésében, amelyet 43 településnek ítéltek oda a hótalanítás és az utak karbantartásának biztosítására.

A Hargita Megyei Ifjúsági Alapítvány célkitűzései közé tartozik, hogy segítse a fiatalok társadalmi beilleszkedését, és ezáltal erősítsék az ifjúsági és civilszervezetek közti együttműködést, Hargita Megye Tanácsával is együttműködve a különböző programok által segítsék a szakoktatás fellendítését, valamint a fiatalok szakmai fejlődését és munkavállalását.  Emellett a szervezet figyelembe veszi a kulturális, sport és oktatási igényeket is, programjukban szerepel többek közt fórumok, sportrendezvények és tematikus programok megrendezése. A Hargita megyei fiatalok fórumának éves tevékenységeiről szóló értékelési programra 9100 lejt, a fiatalok piacképes munkalehetőségeinek növeléséről és a migráció megelőzéséről szóló workshopra 6200 lejt ad a megyei tanács. A Karácsonyvárás elnevezésű kulturális programra 15 200 lejt, a professzionális oktatás lehetőségeiről szóló workshopra 7000 lejt szavaztak meg. A programok célja, hogy a fiatalok a közösség aktív szereplőivé váljanak, hogy Hargita megyében minden fiatal lehetőségei tudatában éljen, beszéljen a saját problémájáról, és merjen megoldást keresni vagy segítséget kérni. A fiataloknak az elkezdett munkához sok sikert kívánt Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Csíkszereda, 2014. december 2.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.