fbpx

Nélkülözhetetlen a fenntartható és azonos értékrendszer

Január végén kaptam meg Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnökének legújabb kötetét, a “Végtelen élet” című írását, illetve a BC4LS tudás- és kutatóközpont által kiadott 95 pontos, gondolatébresztőnek szánt Globális Vitairatát. Ezekben az írásokban szó van fizikáról, természetről, ősiségről, matematikáról, történelemről, az emberi élet törvényeiről és megannyi, társadalmunkat érintő kérdéskörökről. Ez úton is köszönöm az elnök úrnak, hogy érdemesnek tartott véleményezni a kötetet, és az olvasottak alapján szeretnék Önökkel is megosztani néhány gondolatot, legfőképp a koronavírus megjelenése utáni időszak tekintetében.

A koronavírus járvány olyan gyökeres változást hozott a mindennapjainkba, amelyre senki nem volt felkészülve. Bizonytalanná vált minden, ami addig természetesnek és megszokott rutinnak tűnt. Korlátozottá vált a szeretteinkkel való kapcsolattartás, a kötetlen utazás, a munkavégzés, a barátainkkal való találkozás, a hobbi és sok minden más, ami szükséges volt a boldog és kiegyensúlyozott életünkhöz. Bízom benne, hogy hamarosan a hátunk mögött tudhatjuk mindezt, azonban megkérdőjelezhetetlen, hogy az előidézett kihívások és változások olyan kérdések és helyzetek elé állítottak, melyekre reagálnunk kell. Elmondhatjuk, hogy a Hargita Megye Tanácsának működése már a járványhelyzet kialakulása előtt is a fenntarthatóságon, a lakossággal való együttgondolkodáson, a mindenek feletti egységen alapult.

A koronavírus számtalan nehézséget gördített utunkba, olyan járatlan ösvényeket kellett kitaposnunk, melyekre valljuk be, nem is számítottunk. Ezzel szemben azonban pozitív hozadékként említhetjük az élet középpontba kerülését. Az életminőség javítására, a tudatos, egészséges életmódra nagyobb fókusz került, mint talán valaha, és nekünk kötelességünk minden lehetséges módon támogatni ezt az életközpontú fenntarthatóságot, minden létező területen. Mindezt egy olyan értékrend mentén, mely összhangba hozza az anyagi fejlődést nem csupán a testi, lelki, szellemi, társadalmi növekedéssel, de az élővilággal is. Hiszem, hogy egy ilyen fenntartható társadalom alapja a család, s hogy az egymással és a természettel kialakított jó viszony csakis gyümölcsöző lehet mindannyiunk számára, hisz a természeti környezet a gazdaság működésének egyik alappillérét képezi. Ezt felismerve hoztuk létre immáron tizenhárom éve a Székely Termék Mozgalmat is. Ahogy kiemelt példaként szoktam emlegetni, a legelőink több száz fajta gyógynövényt kínálnak az állatok számára, melyek egészséges, jótékony hatásai az általuk termelt tejben és a feldolgozott tejtermékekben egyaránt fellelhetőek. A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete 10 éve azon dolgozik, hogy a kis- és nagytermelők hozzáférjenek azokhoz az agrártudománnyal kapcsolatos információkhoz, amelyek elősegítik gazdaságuk hatékony termelését. A minőségi élelmiszerek napjainkban az egészség zálogát is jelentik s mindezért nem csak a gazdák kitartó munkájáért tartozunk köszönettel, hanem az anyatermészet támogatásáért is egyaránt. Számos program révén igyekszünk megtéríteni mindazt, amit környezetünktől kapunk, a hulladékgazdálkodáson át, a gyermekeknek szánt nagysikerű kiskertész és kiserdész programokig, amelyek mind arra irányulnak, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után.

2012 óta hozzájárulunk a Régiók Bizottságában a Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE) témában hozott intézkedésekhez. Szerepet vállalunk, hogy Európa szinten  történjenek előrelépések akár hulladékgazdálkodás,  levegőszennyezés, szélsőséges időjárási események vagy energiahatékony lakhatás kérdéskörökben.

Hiszem, hogy szükséges egy olyan társadalmi szintű szemléletváltás, mely a jólétet nem csupán fogyasztásban méri, s melynek mentén a rövidtávú hasznok nem írják felül a hosszú távú lehetőségeket. Úgy gondolom, mindezek fényében azonos értékrendszer mentén kell megszervezzük a mindennapi munkánkat, közös igények és célok mentén. Meggyőződésem, hogy ezek az elvek visznek előre mindannyiunkat a fenntarthatóság irányába, s ha ebben a közös munkában tudjuk közvetlenül segíteni egymást, kérem jelezze az info@borbolycsaba.ro email címen.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.