fbpx

Nem Balu, nem is Micimackó

“A medve nem játék” mondás folytatása is lehetne a fenti cím. Gondolom, érti mindenki. A településekre, illetve környékükre bejáró medvék nem plüssmacik, bármikor támadhatnak, mint ahogy számos esetben támadnak is. Miattuk emberéletek forognak veszélyben, de sokan vannak, akik ezt vagy nem hiszik, vagy nem kívánják a helyzet orvoslását, különböző elgondolásokból. Szomorúan kell tapasztalnom a veszélyes és kárt okozó medvék problémája kapcsán a természetvédő szervezetek hozzáállását. Az elmúlt években több szakmai fórumot szerveztünk ebben a témában, amelyekre rendszerint meghívtuk a természetvédők fontosabb szervezeteit, ám szinte senki nem képviseltette magát. Közömbösség? Ellenérzés a többi résztvevővel – vadkárokban érintett gazdák, vadászok, intézményvezetők – szemben? Nem tudom, de tény, hogy sem a kérdéskörről készített 2015. évi jelentéstervezetünk konzultációjában (http://elemzo.hargitamegye.ro/medvekerdes-es-vadkarok-hargita-megyeben/) nem érkezett visszajelzés a zöldektől (itt a lista, kiktől nem: http://hargitamegye.ro/vadkarok/konzultacio/nem-erkezett-visszajelzes.html), sem később nem jelentek meg rendezvényeinken, egy-két kevés kivételtől eltekintve. A most pénteken, a megyeházán tartandó workshopon sem vesznek részt szinte egyetlen ilyen szervezettől sem.

Ugyanakkor előrelépésnek tűnt e téren, hogy a június 8–10. között Bukarestben megrendezett, a nagyragadozók és az ember együttélésével foglalkozó európai uniós platform zárónyilatkozatában (http://agvps.ro/docs/LCP_Workshop-statement_FINAL-ro.pdf) a jelenlévők, beleértve a természet- és állatvédő szervezeteket is, egyetértettek abban, hogy a kilövési kvóta felfüggesztése következtében jelentősen nőtt a vadkárok száma, ez ügyben pedig sürgős lépéseket kell tenni. Amikor azonban a konkrétumokról kellene beszélni, hogy miként oldható meg a probléma, sehol nincsenek. Ez megkérdőjelezi, vajon őszintén gondolták-e a zárónyilatkozatban, hogy sürgős intézkedésre van szükség főként a vidéki emberek érdekében, akik a legközelebb élnek a medvéhez, és hogy a vadászati tilalom sem jelent megoldást.

Azelőtt és azután is mintha kivonultak volna ebből a vitából. Ennek ellenére szeretettel várjuk a környezetvédő, illetve állatvédő szervezetek képviselőit a holnapi workshopra, tekintsék ezt ismételt meghívásnak. Júniusi nyilatkozatuk őszinteségét még bizonyíthatják.

 1,357 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...