fbpx

Nem beszéltem hiába

Újból bebizonyosodott, hogy ha egy témát folyamatosan napirenden tartunk, és javaslatainkkal nyomás alatt tartjuk az illetékes hatóságokat, annak előbb-utóbb meglesz az eredménye. Erre példa a környezetvédelmi minisztérium szeptember 4-én megjelent rendelete, amely összesen 30 medve befogásáról rendelkezik Hargita és Maros megyében. Persze elsősorban Hargita megyében van gond, a medvetámadások zöme itt volt, de akkor is fontos számunkra ez az intézkedés. Lehet vitatkozni arról, kellett volna-e több hasonló rendelet már eddig is, de valószínűleg még szükség van ilyen intézkedésekre.
Megyünk tovább, a hosszú távú megoldás Brüsszelben és Bukarestben van, a vonatkozó szabályozások alakításával. Romániában is módosítani kell a szabályozást, decentralizálni kell a döntéshozatalt. Már ismertettem a medveproblémát a Régiók Bizottságában, és további beadványokkal, adatokkal készülök az ősszel kezdődő ülésszakra. Eljuttatom a nemrégiben medvetámadás áldozatául esett orotvai fiú történetét is, aki iszonyú szenvedést élt át. Gondoskodom róla, hogy Brüsszelben és Bukarestben is egyre erősebben hallatsszon azok hangja, akik nap mint nap rettegnek a medvék miatt, és segítséget várnak!

„Ordinul nr 1169/2015 pentru aprobarea derogarii in scop stiintific pentru specia Ursus arctos, publicat in MO nr. 674 din 4 septembrie 2015, prevede aprobarea capturarii si eliberarii ulterioare a unui numar de 30 de exemplare din specia urs din judetele Harghita si  Mures prin utilizarea unor capcane selective cu eliberare ulterioara. Dupa 30 de zile de la momentul capturarii persoana respectiva este obligata sa transmita Agentiei Judetene pentru protectia mediului un raport despre actiunea desfasurata. Agentia Judeteana transmite Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului un raport pe baza raportului de mai sus, in termen de 45 de zile. Derogarea este valabila pana la 1 decembrie 2019. Ordinul a fost emis de Ministerul mediului, apelor si padurilor.”

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

1 Hozzászólás