fbpx

Udvarhelyszéken ismertették a 2024-es költségvetés-tervezetet

Tavasszal, gőzerővel el kell indítani a közel 50 kilométeres úthálózat építését

Udvarhelyszéken is ismertette a települések elöljáróival és térségi megyei tanácsosokkal a 2024-es költségvetés-tervezetét Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Bíró Barna Botond alelnök, az RMDSZ Udvarhelyszéki Szervezetének elnöke január 12-én, pénteken a székelyudvarhelyi Harghita Business Centerben.

Mint ismert, Hargita megye idei tervezett költségvetése meghaladja a 730 millió lejt. A beruházási lista összértéke eléri a 681 millió lejt (multianuális).

Borboly Csaba elmondta, a hatszázalékos adóvisszaosztás a települések részére, amelyből számos fontos infrastrukturális projekt önrészéhez tudtak hozzájárulni, idén kevesebb a kormány részéről. Ennek ellenére idén is igyekeznek a legjobban felhasználni az összeget, hogy a települések fejlesztései haladjanak.

A térségben Hargita Megye Tanácsának is több nagy beruházás van folyamatban. A legismertebb az a közel 50 kilométeres úthálózat, amely Oklánd, Homoródszentpál (DJ131), Homoródszentpéter, Városfalva, Székelydálya, Ége, Bikafalva (DJ137), Kányád (DJ131–DJ133), valamint Petek, Miklósfalva, Ocfalva településeket köti össze.

Ezzel kapcsolatban, ugyancsak tegnap, Kányádon tartottak széleskörű tájékoztatót az érintett polgármestereknek és a lakosságnak:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/702960651818268

Mint elhangzott, az új műszaki tervre jelenleg várják a jóváhagyást a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökségtől. Ezt követően pedig kiírják a munkálatokra a közbeszerzést, ezúttal három szakaszra osztva azt. Addig téli karbantartásból hidegaszfaltozással végzik el a kátyúzást az aszfaltozott részeken, tavasszal pedig a Hargita Útkezelő Vállalat tartja karban a szakaszt, amíg a majdani kivitelező el tudja kezdeni a beruházás folytatását.

A térség másik fontos beruházása, az RMDSZ által kezdeményezett Anghel Saligny-programból finanszírozott, Székelyudvarhely és Székelykeresztúr közötti 137-es megyei út felújítása.

Idén befejezik a 136B út Székelypálfalva, Firtosváralja és Énlaka közötti szakaszának aszfaltozását és a forgalombiztonsági elemek felszerelését. Folytatják a munkálatokat a 135-ös megyei út Etéd, Küsmöd, Siklód közötti szakaszán is.

Homoródfürdőn a megyei tanács tulajdonában lévő villákat és környéküket igyekeznek felújítani, amelyet az ifjúsági tevékenységek szolgálatába állítanának.

Szentábrahámon folytatják a megyei tanács járdaprogramját, amelyből a megyei út mellett készül el a járda.

A költségvetést január 16-i tanácsülésen terjesztik a megyei testület elé.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.