fbpx

Nem kell nekünk autópálya?

Hallom, hogy egy nemrégiben tartott, fejlesztésről szóló megbeszélésen elhangzott: nem kell Székelyföldnek autópálya, sem befektetők, mert akkor jaj nekünk, még szerencse, hogy mindezek nincsenek, vagy utóbbiak mindössze csekély mértékben. Nem először találkozom ezzel a felfogással, és mindahányszor meghökkenek. Rendben, hogy van számos kulturális intézményünk, rendezvényünk, egyesületünk, falvainkban virágzó közösségi élet – a megyei tanács mindezeket kiemelten támogatja. Akárcsak a szimbólumaink ismertetését, illetve használatát. Mindezek természetesek kell, hogy legyenek bárki számára, és minden korlátozó szándék „felülről” az ellenkező hatást váltja ki. Ezek fontosak, a szülőföldhöz kötődést erősítik, de, gondolom, sokak számára világos, hogy nem elégségesek. A fiataljaink jelentős részét mindezek nem tartják itthon. Hisz miért mennek el? Többségük nem a kulturális rendezvények iránti vágyból, vagy mert úgy érzi, nem tudja megtartani az identitását. Hanem pénzért. Hogy tarthatnánk itthon az ifjúságot? Jól fizető munkahelyekkel. Nyilván nem tudjuk felvenni a versenyt a nyugati állásajánlatokkal, de a magyarországiakkal esetleg igen. Meg kell próbálni.

Na és mi kell a munkahelyek teremtéséhez? Támogatjuk, hogy a gazdák szövetkezeteket alakítsanak, minél több munkahely létesüljön vidéken, a mezőgazdaságban, de a városokban ez nem mindenki számára lehetőség. Statisztikák szerint Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson és Maroshévízen a 0–19 év közötti lakosok száma összességében majdnem a felére csökkent az elmúlt húsz évben, mert egyre több fiatal vándorol külföldre jobb megélhetési lehetőséget keresve. Bizony befektetőkre is szükség lenne, akiknek viszont egyik feltételük az autópálya. Már látom a kétkedő arcokat, de ha nem is Székelyföldért épül meg, arra van esély, hogy legalább átvezessen rajta, lásd a Marosvásárhely–Jászvásár szakasz tervét. Ha lassan is, de előbb-utóbb lesz belőle valami.

Sajnos ezeket az evidenciákat le kell írni ma is, 2016-ban. Vannak, akik még mindig nem értik, és skanzent szeretnének, amit a turisták megcsodálnak. Ez a felfogás lehet az egyik oka annak, hogy a fiataljaink elvándorolnak. Külön érdekes, hogy azok közül, akik ezt a felfogást vallják, egyeseknek a gyereke külföldön dolgozik.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

2 Hozzászólások