fbpx

Nem kell szerénykedni

A májusi RMDSZ-kongresszuson javasoltam a női kvóta bevezetését a jelöltlisták összeállításánál, a bejutásra esélyes helyek vonatkozásában, és felvetettem egy minimum negyedes/egyharmados női kvóta bevezetését, de az optimálisnak a felest tartanám. Természetesen ezt első, de fontos lépésnek tartottam, mert első körben a városi, megyei tanácsi, illetve szenátori és képviselői lista vonatkozásában tartottam indokoltnak. Persze majd a falvak önkormányzati listáin is, egy következő lépésben.

Az én javaslatomhoz hasonló felvetésről olvasok e cikkben (http://itthon.transindex.ro/?hir=34199), felvetés, amelyet üdvözlök, de azt gondolom, hogy az a kérés, miszerint a nők kapjanak 15 százalékos kvótát az RMDSZ döntéshozó testületeiben, ma már kevés, nem elegendő, tét nélküli.

Nagyon fontos RMDSZ-es döntéshozó testületek vannak, amelyek alig üléseznek, a települési döntéshozó testületeknél meg elő kellett írni az alapszabályban, hogy minimum egy évben egyszer legyenek már szívesek, és jöjjenek össze, mert sokaknak évekig nem akaródzik. Úgy általában a politikai szervezeti életben való részvétel elvesztette a varázsát, érdemi munka az önkormányzati testületekben folyik, és ha az előválasztásokra tekintünk, akkor a szervezeti testületekben való részvételnek nincs komoly tétje az önkormányzati, parlamenti jelöltállításnál sem. Ki szedi be a tagdíjat, meg hogy az RMDSZ-iroda bérleti díját kifizették-e, plakátolás stb., ezekről a dolgokról folyik az eszmecsere azon kevés ülésen, amelyet egyáltalán megtartanak a szervezetekben.

Ezért én azt javasolom a szülővárosomban megalakuló RMDSZ-es női területi szervezetnek, hogy ne szerénykedjenek, csapjanak az asztalra, fogjanak össze a többi női szervezettel, és követeljék ki maguknak, hogy 2016-tól minimum az megvalósuljon, amit én felvetettem májusban. Az RMDSZ döntéshozó szervezeteiben való részvétel nem garancia arra, hogy 2016-tól több nő lesz helyi, megyei tanácsos, illetve képviselő és szenátor. Ez a javaslat jó lett volna ezelőtt, mondjuk, tíz évvel, de most, amikor például Németországban Angela Merkel kancellár azt vezeti be, hogy 2020-tól minden (állami, magán) gazdasági társaság igazgatóságában, felügyelőbizottságában a tagok minimum egyharmada nő kell legyen, és ez a tendencia máshol is, akkor nem szabad szerénykedni.

A becsontosodott politikai struktúrák, a kéz kezet mos viszonyok, a kontraszelekció megszüntetésének leghatékonyabb eszköze a minél magasabb női kvóta, amelyről tudjuk, hogy a skandináv államokban 50%, és tudjuk azt is, hogy ott mennek a legjobban a dolgok Európában.

Tehát kérem szépen a gyergyói RMDSZ-es asszonyokat és lányokat, ne szerénykedjenek, fogjanak össze a többi nőszervezettel, és a 2015-ös RMDSZ-kongresszuson eszközöljék ki a szükséges alapszabály-módosításokat.

Egyébként meggyőződésem, ha növekedési pályára akarja magát helyezni az RMDSZ, akkor a női kvóta az, ami által ezt a leghatékonyabban elérheti. Ez fontosabb még a magyar összefogásnál is, ahol arról beszélünk, hogy a 85%-os RMDSZ fogjon össze a 15%-os néppárttal, polgári párttal. A nők teszik ki az erdélyi magyar társadalom többségét, ám az általam említett fontos választott tisztségekben az arányuk elenyésző és epizódszerű.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

1 Hozzászólás