fbpx

Kispárti logika

http://www.mediafax.ro/politic/initiativa-legislativa-pnl-de-alegere-a-primarilor-in-2-tururi-si-a-sefului-cj-de-catre-consilieri-11407503

A PNL kezdeményezése azon alapszik, hogy belátta, 2016-tól már nem számíthat a PSD-re, csak saját magára, és hát az egyfordulós választási rendszer nem kedvez neki. Ezért javasolja a régi választási rendszerhez való visszatérést, ahol a polgármestert két fordulóban választották, a tanácselnököt pedig nem a szavazó közvetlenül, hanem a megyei tanácsosok.

Remélem, nem lesz meg a kellő támogatásuk e kezdeményezéshez, mert az biztos, hogy a PSD ezt nem szavazza meg, és bízom benne, hogy az RMDSZ-ben is megvan a kellő bölcsesség, hogy ezt ne támogassa. Ha tanácsosok választják a megyei tanács elnökét, akkor nehezen hiszem, hogy lesz esélyünk a Szatmár és Maros megyei tanácselnöki tisztség visszaszerzéséhez, és elbukjuk az összes olyan polgármesteri pozíciót, amelyet 50% alatti magyar lakossággal rendelkező településeken szereztünk.

Az RMDSZ országos szinten kispárti funkciót tölt be, de Erdélyben már komoly, megkerülhetetlen tényező, Székelyföldön pedig nagypárt. Tehát nincs értelme a PNL kispárti akciójához csatlakozni.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.