fbpx

Néma gyereknek az anyja se…

A szóbeszéd mindig része lesz egy közösség életének. Ezzel nincs baj, amikor az előrehaladást és a fejlődést szolgálja, de ha alaptalan vagy félrevezető, akkor az árt. A kommunikációs eszközeink nagyfokú fejlődésének és hozzáférhetőségének köszönhetően napjainkban egy telefonhívás, egy e-mail küldése vagy weboldal böngészése nem igazán kerül semmibe, viszont ezáltal megfelelő információhoz juthat az ember.

Ilyen szóbeszédből keletkezett az a tévhit, amely szerint az állattenyésztők kötelesek vállalkozást indítani ahhoz, hogy a Hargita Megye Tanácsa és alintézménye, a Hargita Megyei Agrárkamara támogatásában megszervezett Hagyományos és Helyi Termékek Havi Vásárán termékeikkel részt vehessenek. Ezért még egyszer leírom itt is, hogy nincs szükség ilyen híresztelésekre. A vásáron történő árusításhoz elégséges regisztrálniuk az állategészségügynél a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium 2015/20-as rendelete értelmében. Ugyanakkor ez minden termelőre érvényes, a vásárokon való részvételhez csupán a termelői bizonyítványokra és a kereskedői engedélyekre van szükség. A közösségi konyhák működtetésénél pedig hasonló a helyzet.

Ha annyira bonyolult, bürokratikus lenne a rendszer a helyi termékekre vonatkozóan, akkor nem mondhatnánk el azt, hogy idén lett 6 éves a Hagyományos és Helyi Termékek Havi Vására, amely egyre közkedveltebb, sőt lassan a bukaresti piacra is kezdünk betörni az Ozosep („Az a szép…”) vásár révén. (http://szekelytermek.ro/?l=hu&m=esemeny-bukarest-ozosep12 /)

A Székely termék sikerességét és a benne rejlő hatalmas lehetőséget mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a 2015-ös év végi összesítés szerint 93 termelő nyerte el a védjegy használati jogát összesen 684 termékre – ami biztos jövedelmet jelent számukra. (http://szekelytermek.ro/?l=hu&m=esemeny-tizenkilenc-termelo-kapta-meg) Éppen ezért arra biztatok és kérek mindenkit, hogy fogjunk össze, legyünk bátrak, merjük megtenni az első lépéseket. Higgyünk a fejlődésben és a jóakaratban. Hargita Megye Tanácsa és alintézményei mindenkinek a rendelkezésére állnak, jöjjenek, írjanak és kérdezzenek. Segítünk!

Ne egy szóbeszéd tántorítson el valakit a kezdeményezéstől, forduljanak hozzánk bátran és bizalommal, hiszen ezért vagyunk, ezért dolgozunk.

 1,777 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...