fbpx

Népszerű volt Hargita megye standja Brüsszelben

Hargita megye immár negyedik alkalommal vett részt az európai intézmények nyílt napján május 28-án, szombaton. A Régiók Bizottsága minden év májusában megszervezi Brüsszelben az Európai Nyílt Napot (Open Day of the European Institutions in Brussels), amelyhez társul valamennyi európai uniós intézmény, hogy bemutatkozzon a brüsszeli és európai közönség előtt. A rendezvény betekintést nyújt az érdeklődőknek az EU intézményrendszerébe, valamint a tagállamok, régiók, városok helyi turisztikai, kulturális és gasztronómiai értékeibe. Ebben az évben összesen 35 európai régió és város mutatkozott be az érdeklődőknek, Romániából Arad megye és az Északkeleti Regionális Fejlesztési Ügynökség volt jelen, továbbá Hargita megye, amelyet Hargita Megye Tanácsa képviselt.

A Hargita megyei küldöttségnek lehetősége volt népszerűsíteni régiónk természeti, kulturális, gasztronómiai értékeit. A standon székely népviseletbe öltözött kollégák különféle népszerűsítő anyagok segítségével ismertették Hargita megye turisztikai látványosságait, például a Hargita megyei védett területeket, a kerékpáros és sziklamászó turisztikai lehetőségeket, a csíksomlyói pünkösdi búcsút, az Ezer Székely Leány Napját,  a Hargita Sírégiót, kikapcsolódási lehetőségeket.

A standon az érdeklődőknek lehetőségük volt helyi  termékek kóstolására, a szörpök, lekvárok, különböző mézek, mézespogácsa, sajtok és kolbászkülönlegességek által megismerhették Hargita megye jellegzetes ízeit is. A látogatók örömmel ízlelték meg a kiállított székely termékeket, és nagyon dicsérték nemcsak a Székely termék mozgalmat, de a termékek ízvilágát is. A székely hangulat megteremtéséhez a standon népzene szólt, valamint turisztikai kisfilmet vetítettek.

A székely viseletbe öltöztetett Pisilő kisfiú szobor (Manneken Pis)  sem hiányzott Hargita megye standjáról, azt üzenve a látogatóknak, hogy Hargita megye nyitva tartja kapuit Európa különböző régióiból érkező vendégei számára, gazdag turisztikai ajánlattal, minőségi szolgáltatásokkal és termékekkel.

A brüsszeli nyílt napon Hargita Megye Tanácsa munkatársainak alkalmuk adódott több partnerség kezdeményezésére pályázatok és nemzetközi kapcsolatok terén, mivel jelen volt számos olyan regionális képviselet és testvérmegye, amely nyitottságot mutatott a jövőbeni együttműködésre a megyei tanáccsal.

Hargita Megye Tanácsa aktívan részt vesz az EU-s intézmények által szervezett eseményeken, programokon és pályázati lehetőségekben, megragadva minden olyan lehetőséget, amellyel megismertetheti és népszerűsítheti a helyi értékeket, ezért 2009 óta szervezi a Hargita megye népszerűsítése és képviselete az EU intézményei mellett című éves programját, amely által Hargita megye sikeresen vesz részt a különböző EU-s eseményeken. Ennek része a Nyílt Kapuk Napján való részvétel minden évben, hisz ekkor Brüsszelben több ezer látogató ismerheti meg Hargita megye értékeit és szépségét.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ennek kapcsán azt nyilatkozta: az általa vezetett hivatal azon szerencsés intézmények közé tartozik, amelyeknek esélyük van kihasználni az ilyen lehetőségeket, mint a brüsszeli nyílt nap, ezáltal meg tudja jeleníteni a régiót az európai közönség számára, ezért ott kell lenni minden ilyen rendezvényen.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.