fbpx

Nézzünk mögé a választásoknak és a sztereotípiáknak!

Vannak sztereotípiák a nagyvilágban, például bizonyos körökben szitokszónak számít, ha azt mondjuk, politika vagy politikus. Ez annyira beépült a köztudatba, hogy ma már nehéz lenne megváltoztatni vagy eltörölni. Azt tudom, hogy egy politikus csak akkor tud dolgozni azon, hogy az emberek véleménye megváltozzon, avagy a sztereotípiákon változtassanak, ha mindennapi küldetésének tartja, hogy a közösségért dolgozzon, az embereket képviseli, naponta közel van hozzájuk, és megoldást keres a problémájukra. Ma már egy politikus mindennapi feladatköréhez kellene hogy tartozzon a problémamegoldás is. Ugyan sokan ezt nem látják át, és csak a taktika jelzővel illetik a megoldáskeresést, de úgy vélem, ez téves meglátás. Misszióra van szükség, amely minden egyes nap előrevisz.

Ezek a sztereotípiák hozzák aztán magukkal a köztudatba a következő meglátásokat, amikor szóba kerülnek a választások, vagy elkezdődik a kampány országszerte:

A politikus hazudik. Úgysem számít. Nincs tétje. Nem érek rá, fontosabb dolgom van.

Miért alakulnak ki ezek a vélemények, és miért maradnak még mindig sokan távol a választásoktól?

Volt-e olyan pillanat, amikor még a szavazófülkében sem tudták eldönteni, hová üssék a pecsétet?

Hogyan dönt az ember ilyenkor? Milyen döntések vezérelik? Melyek a meghatározó benyomások?

A szerda esti beszélgetésben volt egy „vendégem” – szerettem volna megtudni a távolmaradásra buzdítók véleményét is, felhívást tettem közzé. Ezzel a „meghívottal” kellett beérnem.

Márpedig nyilvánvaló: minél többen vesznek részt egy választáson, annál igazságosabb az eredmény. A minket érintő problémákat a saját választottjaink tudják képviselni. Ehhez a mi szavazatainkra van szükségük, hogy megőrizzék vagy megszerezzék a képviselői vagy szenátori helyet.

Gondoljanak bele: azok a jelöltek, akik nem ismerik Hargita megyét, azok nem tudják, milyen problémákkal élünk és szembesülünk mindennap, és nem fognak megoldásokat keresni, támogatni minket. Mert hiányzik az a tudásuk, ami ehhez szükséges, továbbá az is hiányzik, hogy a helyi emberekkel kapcsolatban legyenek. Ezért fontos a politikusok missziója, hogy igenis felkeressük a helyi embereket, feltérképezzük a problémákat, és ott, ahol lehetőségünk adódik, támogatást kérünk mindenki számára. A mi jelöltjeink ide valósiak, és ezt teszik!

Ha nem szavazunk, azzal elveszítjük a beleszólás előnyét. Más dönt helyettünk.

A távol maradók aránya jelenleg több bármelyik párt szavazótáboránál. Ez a tömeg bármit képes lenne megváltoztatni. Senki sem hitt a brexitben, mégis, a korábban távol maradók mozgósításával megszavazták az addig képtelenségnek tűnő kilépést.

A rémhírek terjesztése szintén hozzájárul ahhoz, hogy eltántorítsanak minket azok, akik nem hisznek a képviseletben, akik pesszimisták, és sötéten látnak mindent. De nem az RMDSZ döntött úgy, hogy december 6-án legyenek a választások. A választásokat nélkülünk is megtartják. Ne feledjék: a szavazás nem kevésbé biztonságos, mint a boltban vásárlás vagy a tömegközlekedés! És azt se feledjék, hogy az Önök szavazata nélkül is meghozzák a minket érintő, a mindennapi életünket meghatározó törvényeket, csak épp nem veszik figyelembe a mi igényeinket!

A forradalommal felmenőink kiharcolták azt, hogy most szabadon választhassunk. Akkor emberi áldozatokat követelt a választás, a változtatás. Kiharcolták azt, hogy ma szabadon változtathassunk, és szabadon tudjunk szavazni. A szavazófülkében mindenki egyenlő, mindenkinek ugyanannyit ér a szavazata. Ma van egy érdekvédelmi szervezetünk, amelynek vannak jelöltjei, akik közösségünkért dolgoznak.

Vannak, akik még emlékeznek a 2000-es évekbeli államelnöki választásokra, amikor Ion Iliescu és Corneliu Vadim Tudor között kellett választani a második fordulóban. Egyik rosszabb, mint a másik, és mint oly sokszor, ezúttal is a kisebbik rosszat kellett választani. Gondoljunk csak arra, mi lett volna, ha akkor a szélsőséges, nacionalista jelöltet támogatók lettek volna többségben!

Az sem mellékes, hogy már több éve téma a régiósítás, a megyék felszámolása, újrarajzolása. Tudjuk, milyen veszélyekkel jár ez közösségünk számára. Eddig sikerült ezt megakadályozni. Akik most arra buzdítanak, hogy maradjunk távol a választásoktól, ezen gondolkodjanak el. Akik arra biztatnak, hogy ne szavazzunk, milyen alternatívát javasolnak? Ugyanők lesznek a leghangosabbak akkor is, ha a magyarságot hátrányosan érintő törvényeket fogadnak el a parlamentben – akkor majd ezek az emberek nagy hangon fogják számonkérni, hogy hol vannak a mi képviselőink. Nos, támogatás hiányában nehéz bármit is elérni. A kérdés tehát nem egyszerűen az, hogy van-e időm, kedvem, motivációm részt venni a választásokon, vagy sem, hanem sokkal inkább az, hogy az elkövetkező négy évben biztosítjuk-e saját magunknak a lehetőséget arra, hogy az életünket meghatározó kérdések eldöntésénél jelen legyünk és beleszóljunk.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.