fbpx

Online oktatás: érzelmileg is sérülhetnek a gyermekek

A hibák és a téves döntések arra valók, hogy tanuljunk belőlük. A probléma azonban, amit a hibáinkkal okozunk, akkor válik nagyobbá, ha nem tanulunk abból, és újra elkövetjük. Nem történt ez másképp november 9-én sem, amikor országszerte minden iskola, a román kormány nyomására, be kellett hogy zárja kapuit, és újra át kellett állnia az online oktatásra. Mindezt úgy, hogy március óta nem sikerült érdemben sem infrastruktúrát, sem eszközöket biztosítani a tanulóknak és a pedagógusoknak, de van és lesz több és mélyebb következménye is ennek a felelőtlen döntésnek.

Mint tudjuk, Európa nagyobb fertőzöttségi arányú tagállamaiban szigorú intézkedések alapján folyik az oktatás. Ismeretes az a tény is, hogy hatósági és szakértői álláspontok szerint a járvány második hullámának a berobbanása nem köthető a tanintézetek megnyitásához, sőt, ezek esetében működtek a leghatékonyabban a járvány terjedése elleni intézkedések, komolyabb fertőzési gócokat nem azonosítottak az oktatási intézményekben.

Eszköz és infrastruktúra hiányában a hátrányos helyzetű gyermekeknek sérül két alapvető emberi joga: az oktatáshoz és az információhoz való jog. A kompetenciákban is hiány van mind a pedagógusok, mind pedig a kicsi gyermekek körében, akik csak szülői felügyelet mellett tudnak részt venni az órákon, és pont amiatt, mert senki nem volt felkészülve és felkészítve az online oktatásra.

De fel lehet egyáltalán készülni és készíteni gyerekeinket? Jó nekik rövid és hosszú távon az, ha nem alakulnak ki azok a szocializációs szokásaik, amelyek az élethez és a közösségben való érvényesüléshez kellenek? Ennek a fajta oktatásnak a legnagyobb veszélyforrása a diákok egymástól való érzelmi eltávolodása, fokozatos elhidegülése, az egymással való beszélgetések hiánya, a saját világukba történő elvonulás, a kortársaikkal való szociális interakciók hiánya, amelyek hosszú távon negatívan befolyásolhatják a személyiségfejlődésüket.

Az online oktatásról az RMDSZ is kifejtette álláspontját, amelyben kéri a kormányt, hogy ott, ahol a járványhelyzet engedi, nyissák meg az óvodákat és az iskolákat, egészen kilencedik osztályig, nagy segítséget adva ezzel a szülőknek is, akik a gyerekfelügyelet miatt nem tudnak dolgozni. Továbbá Hargita Megye Tanácsa és a megye településeinek vezetői közös álláspontjukban is kifejtették egyet nem értésüket az online oktatással, a petíciót rajtam kívül Hargita megyei polgármesterek írták alá, emellett Hargita Megye Tanácsa jelentést készített a témában.

Nem hagyjuk, hogy gyermekeinket, a pedagógusainkat és a szülőket hátrányosan érintse az az alapvető közszolgáltatás, amelynek fejlesztenie, nem pedig lehúznia kellene a társadalmunkat.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.