fbpx

Nőtt az elhelyezett gyerekek utáni támogatás, csökkent a bürokrácia

Megduplázódott az elhelyezésben lévő gyerekek és fogyatékos felnőttek napi étkezési költségére kiutalt támogatás, 8,3 lejről 16,6 lejre, továbbá 97 lejről 600 lejre növekedett a családoknál, civilszervezeteknél és nevelőszülőknél elhelyezett gyerekek után járó támogatás összege a 2014/65-ös sürgősségi kormányrendelet értelmében. Ennek következményeként a nevelőszülők nem kapnak külön ruhapénzt és napi étkezési költséget a gyerekek számára, hanem a 600 lejből kell ezeket fedezniük, ezzel mintegy kiküszöbölve az eddigi elszámolások bürokratikus lépéseit.

Elekes Zoltán, a Hargita Megye Tanácsához tartozó Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője elmondta, már évek óta javasolják, hogy emelkedjen a családoknál elhelyezésben lévő gyerekek számára elkülönített összeg, és örömmel vette tudomásul, hogy törvénymódosító javaslatuknak megfelelő döntés született. Az új körülmények között abban reménykednek, hogy kevesebb gyermeket kell majd kiemelni a közösségéből és gyermekotthonba vagy nevelőszülőhöz helyezni, több esetben fogják a tágabb családi körből felvállalni a rászoruló gyermekek gondozását. A változások pozitívan érintik a gyermekotthonokat működtető civilszervezeteket is, amelyek így biztos jövedelemhez jutnak, amiből fedezni tudják a gyermekek ellátásának anyagi költségeit. A 2014/65-ös sürgősségi kormányrendelet 2014. december 1-jén lépett életbe.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ennek kapcsán úgy nyilatkozott, hogy intézményében számos törvénymódosító javaslat készül, amelyek benyújtásával igyekeznek javítani a közigazgatás működésén – nemcsak a gyermekvédelmi rendszeren –, és a fiatalok jövője az egyik legfontosabb szempont, ami a munkájukban vezérli őket, ennek érdekében törekednek a szakképzés fellendítésére és a munkahelyteremtésre.

Csíkszereda, 2014. december 14.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.