fbpx

Olajgyűjtés a havi vásárokon

Civil kezdeményezésből fogalmazódott meg az igény az iránt, hogy a csíkszeredai havi vásárok alkalmával legyen lehetősége a lakosságnak, hogy a használt étolajat leadhassa, ezáltal kímélve a környezetet.

Csíkszeredában a használt étolaj gyűjtése tíz éves múltra tekint vissza, 2009-ben a Zöld SzékelyFöld Egyesület indította el a hiánypótló akciót, azóta is három-négyhavonta szerveznek olajgyűjtést. Mivel egyre többen ismerték meg a program során a szelektív hulladékgyűjtést, így a használt étolaj leadásának fontosságát, ezért mára szükségessé vált, hogy legyen lehetőség havonta is leadni a környezetre káros használt étolajat.

„A vásárba menet a szatyrunkat sem vinnénk üresen. A rendszeresség meg a jó szokás kialakulását és a jó ügyet is szolgálná” – fogalmazott megkeresésében Péter Antal, csíkszeredai fiatal, akinek kezdeményezését felkarolta a megyei tanács.

Hargita Megye Tanácsa és az alintézményeként működő Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség márciustól lehetőséget biztosít, hogy minden hónap harmadik szombatján, a havi vásárok ideje alatt, 8 és 14 óra között a megyeháza parkolójának szélénél (a Sapientia egyetem felől) a lakók leadhassák használt étolajukat.

A használt étolaj gyűjtését és elszállítását a székelyudvarhelyi Eco Trend Europa Kft. vállalta fel.

Az első olajgyűjtési akcióra március 16-án, szombaton 8-14 óra között kerül sor Csíkszeredában.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.