fbpx

Önerőből építkező Hargita megye

A Hargita megyei kaláka a gyerekeinkért címmel meghirdetett megyei tanácsi kezdeményezés témájával konferenciát szerveztek a csíkszeredai megyeházán október 21-én, hétfőn. Jelen voltak a támogatandó oktatási intézmények igazgatói, az érintett települések polgármesterei, Bartolf Hedwig megyei főtanfelügyelő, valamint Tar Gyöngyi, a megyei közegészségügyi igazgatóság vezetője. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőjében ismertette a kezdeményezés eddigi és további lépéseit, a tanintézetek problémáit, és hangsúlyozta a helyi erőforrások hatékony felhasználásának fontosságát.

– A szükséges pénzügyi fedezetet a megyei tanács sürgősségi alapjából tudjuk előteremteni. Ez nem egy feneketlen zsák, ezért nagyon fontos, hogy minél több helyen legyen helyi hozzájárulás, legyen az 1 kilogramm cement vagy 10 méter rézdrót. Annyival több erőforrás marad akkor más helyi közösségnek. A felmért adatok alapján az is látszik, hogy a problémás helyzetek 45%-ának a megoldása kevesebb mint 25 000 lejbe kerül, ezek között több olyan eset akad, amelynél az anyagi hozzájárulás nem haladja meg a 2000 lejt. Tehát ez is azt jelzi, hogy odafigyeléssel, együttműködéssel, összefogással sok-sok kicsi gondot, helyzetet meg tudunk oldani – mondta a megyeelnök. (Mellékeltük Borboly Csaba teljes beszédét és a támogatott intézmények listáját.)

Az első kalákázás már megtörtént, amint azt már hírül adtuk: október 19-én a Csíkpálfalva községhez tartozó Delnén, a megyei tanács kihelyezett ülése után a helyi elemi iskola új mellékhelyisége kialakításának fogtak neki a tanácsosok,  a polgármester és a szülők, a Hargita stúdió erről szóló kisfilmjét megtekinthetik ezen a linken: http://hargitatv.ro/2013/megyei-tanacsules-csikdelnen-2013-10-19/ A kihelyezett ülésen utalták ki a támogatást a tanintézetek számára, amelyekről a következő link alatt található térképen tájékozódhatnak: http://kalaka.hargitamegye.ro/terkep/.

Csíkszereda, 2013. október 21.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.