fbpx

Országos szinten is ritka mellkassebészeti műtéteket végeznek Csíkszeredában

Egy százalékról kilencvenkilencre emelkedett a túlélési arány a mellkassebészeti műtétek esetében a csíkszeredai kórházban. Hasonló operációkat ország szinten csak klinikai kórházakban végeznek – számolt be  dr. Adrian Dobrica főorvos – az ország mindössze 47 mellkassebészének egyike, a Borboly Csaba megyeelnökkel tartott megbeszélés során. A mellkassebész azt is elmondta, olyan egyedi szemészeti, mellkas- és szájsebészeti műtétetek is végeznek, melyek nemcsak regionális, hanem országos szolgáltatásnak is minősülnek.

Mindemellett jövőtől már plasztikai műtéteket is végeznek, két év múlva pedig ér- és gyereksebészeti osztályt is indítanának. A szükséges felszerelések beszerzésének stratégiáját már kidolgozták, azonban komoly hozzájárulásokra is szükség lesz a gépek magas árai miatt.

„Ezekhez a fejlesztésekhez szükség van a bukaresti döntéshozók támogatására, segítségére is, ehhez azonban erős kommunikáció kell a kórház részéről, hiszen fontos, hogy a sikerek mindenkihez eljussanak” – fejtette ki véleményét Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke azt is elmondta, az információk hiánya miatt a lakosság körében is gyakran alakul ki rossz kép a kórházról és annak szolgáltatásairól, éppen ezért a kórház kommunikációjának megszervezését szorgalmazza.

A főorvos továbbá arról is beszámolt, hogy a szervdonáció terén is nagy előrelépést értek el a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban, ami a környező megyék szintjén, szintén ritkaságnak számít.

A főorvosok és a megyeelnök egyeztetései december 1-jén folytatódnak.

A műtőblokk kialakítása kapcsán történt tegnapi előrelépésekről rövid tájékoztatás itt olvasható.

A kórházat érintő beruházásokról az alábbi hivatkozásokon tájékozódhatnak:

http://investitii.judetulharghita.ro/node/1531
http://investitii.judetulharghita.ro/node/1522
http://investitii.judetulharghita.ro/node/1547

Csíkszereda, 2017. november 21.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.