fbpx

Zenekarok találkoztak Gyergyótekerőpatakon

A Harsona fúvószenekar szervezésében zenekartalálkozót szerveztek Tekerőpatakon, ez alkalommal két híres tekerői fúvósra, Kolumbán István karmesterre és Tódor József vezérkürtösre is emlékeztek.

A találkozón a Gyergyói-medence összes fúvóscsapata képviseltette magát, a zenészek Gyergyószentmiklósról, Vaslábról, Remetéről, Ditróból, Csomafalváról, Újfaluból és Tekerőpatakról érkeztek. A rendezvény a Kolumbán István karmester és Tódor József vezérkürtös emlékplakettjének megkoronázásával kezdődött, majd a zenekarok közösen levonultak a helyi kultúrotthonba.

A zene az istenek ajándéka, az egyetlen mennyei művészet, amely a földnek adatott, s az egyetlen földi művészet, amit a mennyekbe magunkkal viszünk, állapította meg már Homérosz ezekkel a szavakkal nyitotta meg a találkozót György Róbert, a tekerőpataki zenekar vezetője. A meghívottak köszöntése után imertette Kolumbán István és Tódor József munkásságát, életútját. Kiemelte, hogy Kolumbán István 62 éves zenészi, karmesteri munkássága során arra törekedett, hogy a zenén keresztül szépen, rendezett formában, a legszebb összhangban szóljanak a füleken keresztül a szívekhez, és így szerezzenek sokaknak élményt, örömet, szép emberi érzést.

A zenekarok fellépése előtt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte a zenekarokat, mielőtt közösen elénekelték a Sok esztendőt, szerencsésen című tekerői himnuszt.

– Ez egy olyan himnusz, ami pozitív kicsengésű, pozítiv üzenetet sugall, a bút, a bánatot söpri félre – fogalmazott Borboly Csaba. A megyeelnök beszédében hangsúlyozta, hogy az önkéntességnek két fontos pillére van, az egyik az önkéntes tűzoltók, a másik az önkéntes alapon működő fúvószenekarok. – Elmondható, hogy a Gyergyói-medencében minden településen mindkettő jelen van. Mindkettőre szükség is van, az előbbiek az életünket, a földi a javainkat védik, míg a zenekarok a szívünket, lelkünket melengetik – mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke. Kiemelte a helyi kultúrotthon iránti nosztalgiáját, ami gyerekkorában mindig tele volt, ahogy most is, mint mondta, a tekerői fúvósok példájára kezdett el a csomafalvi zenekarban zenét tanulni. Gratulált a szomszéd községek jelenlévő csapatainak is, és kitartást kívánt mindenkinek a további munkában. Jó látni a felcseperedő nemzedéket, akik kezükbe veszik a hangszereket, ez bizonyítja, hogy nem hiábavalóak az erőfeszítések, mondta a megyeelnök. Gratulált a szervezőknek a jól végzett munkához, hiszen sok fúvószenekar megtisztelte a rendezvényt jelenlétével. Hargita Megye Tanácsának elnöke azt ajánlotta a szülőknek, hogy figyeljenek oda a gyerekeik tanítására, hisz ha hangszeren tanulnak játszani, jobban kiteljesedhet az egyéniségük.

Az eseményen jelen volt Barti Tihamért, Hargita Megye Tanácsának alelnök és Bende Sándor megyei tanácsos is, akik mindketten köszöntötték és méltatták a rendezvényt.

Az eseményt 8700 lejjel támogatta Hargita Megye Tanácsa, ebből egyenruhát vásároltak a zenekar tagjainak és két hangszert.

Csíkszereda, 2016. szeptember 25.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.