fbpx

Papagáj – de mögöttes tartalommal

Beszámolóim alkalmával többször is hangsúlyoztam, hogy az elmúlt évben, években folyamatosan nagy figyelemben részesítettük a fiatalokat, teszünk és dolgozunk azért, hogy megfelelő képzést kapjanak, hogy megoldjuk az őket foglalkoztató problémákat. Az itthon maradás vs. külföldi munkavállalás ügyét sem jól hangzó, álhírként ismétlem folyamatosan, hanem ténylegesen törekvések vannak rá.  Az itthoni elindulást, a vállalkozásokat, a munkahelyek teremtését, a fiatalok alkalmazását intézményeinkben ugyancsak prioritásként kezeljük.

Az alábbiakban összeszeretném foglalni a fiatalok ügyében lezajlott tevékenységeinket, hogy a kételkedők is megbizonyosodjanak arról, nem csak beszélek, hanem tényleges mögöttes tartalom van szavaim mögött.

Az egyik legfontosabb terület, ahol minél több eredményt próbálunk elérni, a szakoktatás. Az lenne a cél, hogy minél több olyan fiatalt neveljünk ki, akik olyan szakmákban állják meg a helyüket, amelyekre van igény megyénkben, illetve olyan tudást sajátítsanak el, amelyen keresztül a helyi adottságokból, természeti erőforrásokból biztosíthatják a megélhetésüket, kezdeményezhetnek és vállalkozhatnak – beindítva ezzel egy láncreakciót, amely a helyi gazdaság fellendülését és a könnyebb megélhetést hivatott elősegíteni. A létrehozott tangazdaságok pedig azt mutatják, hogy van erre esély, de a szakiskolák műhelyeinek a felszerelése, felújítása ugyancsak jó eredményekkel jár.

A pályázati és ösztöndíjrendszerekkel, gyakornoki programokkal célzottan próbáljuk elérni a fiatalokat, és számos esemény, tevékenység, mosolygós arc mutatja, hogy nem volt hiábavaló a munkánk, legyen szó a román nyelv oktatásáról, sportfelszerelések megvásárlásáról vagy néptánccsoportok, kulturális egyesültek támogatásáról. Figyelünk a diákszövetségek, szervezetek munkájára, segítjük őket, és több területen is együttműködünk velük.

Jelenleg is két székelyföldi fiatal tanulja a kézműves sajtkészítő mesterséget Magyarországon a Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete és három Hargita megyei gazdaszövetkezet által biztosított ösztöndíjnak köszönhetően. Egyeztetések folynak a Zala megyei Bonne Chance étterem vezetőségével, amely Hargita megyei fiatalokat szeretne fogadni ösztöndíjas szakács- és pincérképzésre. Kalákában számos oktatási intézményt újítottunk fel, ezáltal megfelelő környezetben fejlődhetnek és tanulhatnak a gyerekek.

Megpróbálunk a  közösségépítést hivatott eseményekre és programokra rásegíteni és részt venni, hiszen a személyes részvétel, a találkozások, a beszélgetések következtében sok mindenre fény derült, és sok mindent meg tudtunk oldani. Az egyházak ifjúsági programjait, kezdeményezéseit és táborait ugyancsak támogatjuk, hiszen erre is nagy szükség van.

Fontos számunkra szolgálati lakások témaköre, hogy minél több fiatal orvosnak, hivatali szervnél dolgozó és erre rászoruló személynek könnyebb megélhetést biztosítsunk. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a Sapientia egyetemmel, keressük a helyét és a beágyazását a vállalkozói szférába, hogy minél több fiatal olyan szakon végezzen, hogy utána el tudjon helyezkedni. A sajátos tananyag és tankönyvhasználat is prioritás, ezért beszélhetünk már a tankönyvekről, a Mezőgazdasági kisokosról és A székelység történetéről, valamint a Kiskertész programról. Az oktatási rendszer nehézségeire próbálunk megoldási javaslatokat kidolgozni, ezért például a román nyelv oktatása ügyében folyamatosan módszertani javaslatokat küldtünk a minisztériumnak.

Elindítottuk a megyei ifjúsági alapítványt is, hogy minél több forrás legyen sajátos programokat szervezésére, de sajnos nem működött a kezdeményezés. Nem rajtunk állt a sikere, ezért ha szükséges, bármikor újra támogatjuk. Létrehoztuk a megyei fejlesztési ügynökséget, valamint hamarosan átadjuk a székelyudvarhelyi inkubátorházat, ezekkel kapcsolatban nagy reményeink vannak, előrehaladást és munkahelyek teremtését várjuk.

Az nyilvánvaló lehet mindenki számára, hogy napjainkban a fiatalokkal való aktív kapcsolattartáshoz elengedhetetlen a közösségi oldalak használata, hiszen a Facebook olyan felületté vált, ahol az információk gyorsan és praktikusan áramlanak, és rengeteg emberhez elérnek. Így a fiatalokhoz ez egy híd, amelyen keresztül könnyebb és biztosabb lehet a kommunikáció. Éppen ezért számos alkalommal konzultálok és egyeztetek ezzel a korosztállyal  ezen a felületen, valamint olyan híreket próbálok eljuttatni hozzájuk, amelyek a hasznukra válhatnak. Hargita Megye Tanácsa külön álláshirdetéses Facebook-oldalt is működtet, ahova felkerülnek a friss álláshirdetések. Az oldal kedvelőinek 67 százaléka 18–34 év közötti,  és a visszajelzések alapján nagyon hasznosnak találják az oldalt. Az utóbbi évben például 15 kezdő, fiatal munkatársat alkalmaztunk, akik közül többen itt találkoztak ezzel a lehetőséggel.

Ugyancsak a Facebooknak köszönhető, hogy több probléma is megoldódott, ilyen a székelyszenterzsébeti út, amely kapcsán összefogtak a fiatalok, és ezen a felületen vették fel velem a kapcsolatot. De szinte naponta érkeznek ötletek és elképzelések, amelyek hasznosak és gyümölcsözőek lehetnek. Személyesen megszólítanak, üzenetben, és választ, útbaigazítást kapnak rövid időn belül, anélkül, hogy be kellene jönniük a hivatalba. Ez sokaknak nagy segítség! Így továbbra is arra biztatok mindenkit, hogy írjon, jelezzen, ha bármilyen meglátása van, de külön esemény is rendelkezésükre áll e téren.

A szakképzéssel, továbbtanulással és pályaválasztással kapcsolatos híreink, bejegyzéseink mindig nagy népszerűségnek örvendenek a fiatalok körében, és nagy támogatottságot kapnak. Több fiatallal is egyeztetést, levelezést folytatunk, akik gondolkodnak a hazatérésben, esetleg a saját vállalkozás, gazdaság elindításában. Vannak kampányaink, amelyekkel tájékoztatni próbálunk mindenkit, hogy milyen lehetőségek vannak, mire lehet számítani. És tesszük ezt nemcsak az informálás által, hanem próbáljuk őket segíteni a gyakorlatban is, engedélyekhez hozzájutni, láttamozásokat beszerezni, az egyéni problémákat figyelembe venni és megoldani, legyen szó földügyekről vagy turizmusról. (Rögtön itt említhetem a hidegségi Muhos panziót, de számos már példát is felsorolhatnék.) Mindezt azért, hogy ne vesszenek el és ne szegje kedvüket ez a hatalmas bürokrácia. Ha pedig sikerül elindulni, utána is tesszük a feladatunk, lásd a székely termékek terjesztése, piac kiépítése.

A jó példákat és eredményes kezdeményezéseket próbáljuk szórni és terjeszteni, hogy kedvet kapjanak és példát vehessenek rólunk. Ilyen a borszékiek ügye, ahol lassan félszáz ingyenes 5 áras telket osztott ki a város elindulás és építkezés céljából, a lehetőséggel többen is éltek, és hazajöttek külföldről. Napirenden akarjuk tartani a fiatalok ügyét és problémáit, hiszen ha egy téma folyamatosan a beszéd középpontjában és a köztudatban van, akkor ezáltal hamarabb születhetnek eredmények.

Folyamatos a kapcsolattartás és közvetítés a fiatalok, fiatal vállalkozók és a polgármesterek meg különféle hivatalok között, hogy egy cél felé haladjon mindenki.

A fiatalok elmennek, mert nem foglalkozik velük senki, nincs megfelelő oktatás, nincsenek munkahelyek, megbecsülés. A legnagyobb hiba pedig az, ha egy polgármester, a megyei tanács és vezetősége, a parlamenti képviselők és szenátorok naponta nem foglalkoznak velük és a problémáikkal. Mindenhol kell tenni, dolgozni és küzdeni, ahol erre hatáskör van. Persze mi sem tettünk eleget, folytatnunk kell a munkát, s bár nem tudjuk egyből megváltani a világot, az esőcseppekből is lassan lesz csak folyam vagy tenger. Fontos, hogy folyamatosan beszéljünk róla, és beszéltessünk. Úgy gondolom, az elmúlt két évben sikerült a közbeszédet és a figyelmet ebbe az irányba elmozdítani.  A nemrég elkészült ifjúsági stratégia, ha legalább 3%-hoz eljut, már számít, hiszen tudomást szereznek róla, hogy van akarat, van terv és cél.

A Csíkszeredában végzett felmérés szerint a fiatalok körében a legnépszerűbb és legelfogadottabb intézmény a megyei tanács, erősebb, mint más intézmény. Éppen ezért továbbra is azon dolgozunk, hogy ezt az eredményt megszolgáljuk, és ne okozzunk csalódást, valamint továbbra is a haladást, fejlődést képviseljük, építve és számítva a fiatalokra.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.