fbpx

Partnerségben népszerűsítenék a szakoktatást

A szakoktatás témakörében tartott megbeszélést a szakoktatás munkacsoport és a meghívottak a csíkszeredai megyeházán kedden, február 7-én. Jelen voltak Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Bíró Barna Botond alelnök, FerenczSalamon Alpár tanácsos, Farkas Enikő, a megyei tanács programokkal és pályázatokkal foglalkozó igazgatóságának vezérigazgató-helyettese, Csíki Anna, a megyei tanács munkatársa, Görbe Péter főtanfelügyelő, Szabó Irén Ottilia, a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központjának igazgatója és a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség munkatársai.

A találkozó fő témája az volt, hogy az egyes intézmények hogyan tudnak hozzájárulni a szakoktatás fellendítéséhez. Felmerült, hogy a Barangoljunk Székelyföldön elnevezésű program keretében el lehet vinni a gyermekeket tanműhelyekbe. A Szakmák éjszakája programnak kidolgoznak egy egységes arculatot, és ennek megfelelően megtartják a megye minden térségében. Itt vetíthetnek kisfilmeket, amelyek bemutatnak egy iskolát és egy, az adott szakmában megvalósult sikertörténetet, javasolta Ferencz-Salamon Alpár. A megyei tanács elvi határozatot fogadott el a Kisszakma programról, ebből finanszíroznák a Kiskonyha, a Kisműhely és a DigiSuli programot. A DigiSuli a digitális készségek hangsúlyosabb fejlesztését szolgálná, mondta Ferencz-Salamon Alpár.

Borboly Csaba 21 pontban írta össze a teendőket, ezek között szerepel például, hogy fel kell mérni, mire van szükség, viszont a felméréseket össze kell fogni egy rendszerbe, így a különböző intézmények is segíteni tudják egymás munkáját, mondta Borboly Csaba. Erre legalkalmasabbnak a megyei tanács elemzőcsoportját nevezték meg, illetve a fejlesztési ügynökséget megbízták, hogy erről a rendszerről értesítse a vállalkozói szervezeteket. Az önkormányzati fejlesztési társulások és a kistérségi társulások is segíteni tudják tevékenységükkel a szakoktatást, ezért belefoglalják az idei tevékenységi tervükbe. Az Iskola másként programban is helyet kap a pályaorientáció. Legyenek pilótaprojektek, mint például a Kós Károly Szakközépiskolával indított program a csíkszeredai megyeháza lépcsőzetének javítására. Listát kell készíteni arról, hogy milyen szakiskolai tankönyvek magyarra fordítására van szükség. A különböző programok és ötletek az intézmények partnerségével tudnak megvalósulni, hangsúlyozta a megyeelnök. Működik egy honlap, amely diákoknak és szülőknek külön biztosít platformot, ezt kell továbbfejleszteni és vonzóvá tenni, illetve a televízióban is lehet bizonyos rendszerességgel adástéma a szakoktatás a népszerűsítés érdekében, szerepel a javaslatok között. A Kiskonyha és a Kisműhely programot kihasználva az iskolák számos eszközt beszerezhetnének egymástól, hangsúlyozta Borboly Csaba. Továbbá elmondta, felhívják a települések figyelmét, hogy igényeljék a pályaorientációt az 5–8. osztályosoknak és a szakiskolai tanműhelyek meglátogatását.

Bíró Barna Botond alelnök azt mondta, össze kell fogni a működő dolgokat, újabb szakosztályokat kell indítani és azokat támogatni, illetve törekedni kell a mentalitásváltásra a jó példák, sikeres szakemberek bemutatásával.

Az európai uniós projekteket a vállalkozói készségek fejlesztésére a fiatalok esetében, illetve a humánerőforrás fejlesztésére kell fordítani, mondta Ferencz-Salamon Alpár. A vállalkozói készségek fejlesztésére after school programokat, virtuális cégeket, képzéseket stb. lehet létrehozni.

Görbe Péter fórum szervezését javasolta a gyermeklétszám alakulásának témájával, amelyre az önkormányzatokat és az érdekvédelmi szervezeteket is meghívnák. A főtanfelügyelő ezt fontosnak tartja a hosszú távú tervezés szempontjából.

A szakoktatás témájában végzett felmérésekről, elemzésekről és Hargita Megye Tanácsa kezdeményezéseiről az alábbi linkeken olvashatnak:

http://elemzo.hargitamegye.ro/szakoktatas/

http://hargitamegye.ro/szakoktatas.html

Csíkszereda, 2017. február 8.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.