fbpx

Ragaszkodnunk kell őseink hitéhez és a Hargitához

Tamás József püspök ünnepi búcsús szentmise keretében szentelte fel Piricskén a Gonzága Szent Alajos tiszteletére épült kápolnát július elsején, vasárnap. Az ünnepi alkalmon részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is. Hargita Megye Tanácsa 130 000 lejjel támogatta a kápolna megépítését.

– Addig, amíg Nyugat-Európában az utóbbi időben templomokat adnak el, templomokat rombolnak le, templomok ürülnek ki és maradnak hívők nélkül, addig itt mi a ’89-es fordulat után, nem csak szépítgetjük, javítgatjuk templomainkat, hanem nagyon sok templomot is építettünk fel. Ez a mai kápolnának a felszentelése is arra szeretne bennünket indítani, hogy ragaszkodjunk keresztény értékeinkhez, templomaikhoz – hangsúlyozta a kápolna bejárata előtt Tamás József püspök.

Gonzága Szent Alajos az ifjúságnak igazi, szép példaképe, aki a 16. században élt, őrgrófi családból származott – ismertette a védőszent életét az aranymisés püspök.

A szentmise végén Nagy József csíkcsicsói plébános köszönetet mondott mindazoknak, akik segítettek az elmúlt három év során, hogy a kápolna megépülhessen. A Kelemen család adományozta a területet, hogy rá kápolna épülhessen. Keresztes Szabolcs és Török Péter tervezők álmodták meg a kápolna külső és belső kinézetét. A faanyagot a helyi közbirtokosság biztosította, jelentős támogatást nyújtott Hargita Megye Tanácsa is: 2016-ban 60 000 lejjel, 2017-ben 70 000 lejjel járulva hozza a kápolna megépüléséhez.

– Felépült az erdőrengetegben, Isten dicsőségére, ezért hála és köszönet minden jóakaratú támogatónak – hangsúlyozta Nagy József plébános, aki megjegyezte, hogy mostantól a kápolnában minden vasárnap 17 órától szentmisét tartanak.

– A Hargita-hegyen közös összefogásban megépült kápolna hirdeti, hogy itt voltunk, vagyunk és maradunk Isten segedelmével, keresztények és magyarok. Ezért fontos feladat számunkra és az utánunk jövő nemzedékeknek, hogy a Hargitát megőrizzük, szülőföldünkhöz ragaszkodjunk – fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Az ünnepi alkalomról készült fotók megtekinthetők a közösségi oldalon.

Csíkszereda, 2018. július 1.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.