fbpx

Remete egy jó példa Székelyföld szinten is

Évértékelő beszámolót tartottak Gyergyóremetén, január 27-én, vasárnap a helyi közösségi házban. Laczkó-Albert Elemér polgármester meghívására az eseményen részt vett és felszólalt Bende Sándor parlamenti képviselő, Sógor Csaba EP-képviselő, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezetének elnöke, valamint Portik Edit térségi megyei tanácsos is.

Borboly Csaba megyeitanács-elnök felszólalásában elmondta: Gyergyóremete dinamikusan fejlődő község, egy jó példa Székelyföld szinten is. Beszédében kitért arra, hogy a január 30-i tanácsülésen szavaz a testület a DJ153D jelzésű megyei út dokumentációjáról, amely Remetén a tejporgyár felé vezető megyei útszakasz felújítását érinti. Az évértékelő résztvevőinek figyelmébe ajánlotta, hogy a konzultációs időszak során írják meg észrevételeiket, hisz nagyobb helyismerettel rendelkeznek, mint a terveket készítő iași cég, sajnos Hargita megyei tervező nem jelentkezett a közbeszerzés során.

A DJ153D jelzésű megyei út műszaki terve itt tekinthető meg: https://www.facebook.com/groups/641571599341625/permalink/1216639405168172

Az optimális forgatókönyv szerint a január 30-i tanácsülést követő 60 nap múlva, március végére, április elejére közbeszerzésre tudják tenni kész, végleges műszaki tervet.

– Ha nem lesz óvás, cirkusz, feljelentés, akkor már ebben az évben neki tudunk fogni az út építésének, amelyre egyszer már volt szerződésünk, de az akkori rossz dokumentáció miatt nem lehetett végig vinni, ezért újra csináltuk az egészet – mutatott rá Borboly Csaba.

A megyeelnök megítélése szerint nagyon fontos Székelyföld építésében arra koncentrálni, hogy a térségek közti utakat megépítsék, hisz utak nélkül nincs gazdasági fejlődés, az utaknak fontos szerepük van a kulturális kapcsolattartásban és a vendéglátásban, turizmusban egyaránt. Ezért is fontos a DJ153C jelzésű megyei út, amely Libánfalva fele köti össze a megyénket egy újabb térséggel.

– Bízom benne, hogy 2030-ra a két megye összefogásában ez is aszfaltos úttá válhat. Addig is hangsúlyosan karbantartjuk és járhatóvá tesszük – mondta Borboly Csaba.

Beszéde végén a jövőképre hívta fel a jelenlévők figyelmét. Szükség van jövőképre, és erről kell szóljon a tevékenység, hogy a fejlesztések mellett tudjunk mutatni perspektívát a fiataloknak, hogy itthon maradjanak és a hazatérőknek, hogy számuk növekedjen, erre kell különböző programokat kigondolni. A megyei tanácsnál a 2020-2030-as időszakra különböző fejlesztési prioritásokat összehangoltan, egymást erősítő hatással kell elképzeljünk, Székelyföldben gondolkodva – summázta a megyeelnök.

A találkozón az is elhangzott, hogy csak együttérzéssel, együtt gondolkodással és összefogással lehet a közjóért eredményesen tenni.

Csíkszereda, 2019. január 27.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.