fbpx

Rengeteg a németországi jó példa, annál kevesebb a hasznos megjegyzés

Ajánlásokat várok Az év szakértője címre

Átereszekkel idén hangsúlyosan kezdtünk foglalkozni. Mikor egy út megépül, megépül. Ezer kilométer úton rengeteg áteresz van. Amióta kézbe vettem a karbantartást is, azóta egyik prioritásunk a rossz vízelvezetés megoldása. Évekbe telt, amíg megtaláltuk azt a módszert, hogy hogyan lehet karbantartásból, és nem beruházásból az átereszeket kicserélni. Ezt egyébként más megyékben nem, vagy csak ritkán alkalmazzák. Karbantartásból ugyanis sokkal hamarabb meg lehet valósítani egy áteresz cseréjét. Beruházásból azonban több évbe is beletelik, amíg közbeszereztetjük a tervezést, amíg sikerül a tervezővel szerződést kötni, ha nincs óvás, amíg a terveket követően meghirdetjük a kivitelezést, amíg kerül kivitelező, és amíg sikerül minden engedélyt beszerezni a különböző hatóságoktól. Ezekre a kis értékű (5–20 ezer lej) munkálatokra külön közbeszerzésen nem igazán jelentkeznek a cégek. Idén karbantartásból több mint harminc ilyen átereszt cseréltünk ki vagy javítottunk meg. Van olyan útszakasz is, ahol kilenc átereszt cseréltünk.

ATereszDJ133

Bízom benne, hogy az utazóközönség értékeli, hogy dolgozunk útjaink állagának a megóvásán, hiszen megtaláltunk egy olyan formát, ami talán egyedülálló és az útjaink élettartamát meghosszabbítja. A „szakértőknek“, akik mindig a külföldi példákat javasolják, azt tudom mondani, ami nyilvánvaló, nem Németországban vagyunk, a romániai jogszabályoknak és pénzügyi kereteknek kell megfelelnünk. Várom annak a szakértőnek a jelentkezését, aki a mai romániai keretek között, ebből a 15 ezer lejből ennél jobb megoldással, és minimum a Németországban látott jó példákhoz hasonló megoldással szolgál. Tehát ebből az összegből kell megoldanunk az áteresz cseréjét. Oklándon két darab átereszt cseréltünk, a kisebb (600 mm) 7074 lej + áfa, a nagyobb pedig (1400 mm) 15 571 lej + áfa. Ki lehet számolni, hogy mennyi pénz marad a külföldön látott technológia alkalmazására. Ezért kell a munkálatok elvégzése után pár napot még hagyni, hogy a forgalom alatt még tömörüljön a cső köré beöntött ballaszt anyag. Ezek a 600-as, 800-as, 1500-as betoncsövek kell tegyék a dolguk. Egy híd szerkezetileg sokkal stabilabb, ezt tudjuk, de sokkal nagyobb anyagi ráfordítással. Megtehetjük-e, hogy például Oklándon hidat építünk, és nem törődünk a többi megyei útszakasszal?

Örülök, hogy a három közlekedési info csoportnak köszönhetően egyre több problémát még gyorsabban képesek vagyunk megoldani közösen. A probléma a „szakértőkkel” van. De egy jó bejegyzés mentén még mindig hasznosnak tartom, hogy nyolc okoskodó, rosszindulatú hozzászólás után találok egyet-kettőt, amely építő javaslat, észrevétel, amit kollégáimnak is továbbíthatok.

Okland

Jellemzően az okoskodók, mindig ugyanazok, ezért várom az ajánlásokat Az év szakértője címre! Mivel tüntessük ki őket?

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.