fbpx

Romániának döntenie kell: az emberi élet vagy a lakott településéken tanyázó védett állat a fontosabb

Az egyik központi online portálon megjelent hír szerint büntetőjogi feljelentést kezdeményeznek ismeretlen tettes ellen a tusnádfürdői medvék kiemelésére vonatkozóan. A kezdeményezők, egy hajdani szenátor és a tévéképernyőkön szívesen szereplő szociológus szerint az egyedek kiemelésével a minisztérium és a vadásztársulás megsértette az állatvédelmi törvény előírásait.

– A párbeszéd híve vagyok, nem a feljelentéseké, de talán most ennek a rágalmazó feljelentésnek pozitív következményei lehetnek. Ismereteim szerint, az állatvédelmi törvénynek teljes más tárgya van, így csupán arra tudok következtetni, hogy a két feljelentő, aki valószínűleg csak állatkertben látott medvét, egyszerűen olcsó médianyilvánosságot akar. Ezzel sincs semmi baj, csak ezt ne a tusnádfürdői, Hargita megyei emberek életének veszélyeztetésével tegyék meg. Jöjjenek el Tusnádfürdőre, tapasztalják meg, mit jelent folyamatos veszélyérzettel élni, s utána nyilatkozzanak vagy tegyenek feljelentést. De egyszerűen elolvashatják az uniós irányelveket, ami szintén törvénynek számít, és rájönnek, hogy a „nem cselekvés” is bűncselekmény. A pozitív hozadéka ennek a rágalmazó feljelentésnek, hogy az uniós és a hazai törvények betartását fogja érvényesíteni az ügyészség, és elutasítják vagy semmisnek nyilvánítják a feljelentést. És ha a feljelentés ügyészségi, vagy rosszabb esetben bírósági eljárás során elutasításba részesül, akkor a témát érintő médiacirkusz lezárul, az illetékes intézmények külső nyomás nélkül tudják végezni a munkájukat – fogalmazott a hír kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke.

A megyeelnök hozzátette, a feljelentésekkel való fenyegetés teszi tönkre az országot, és emiatt emberi sorsok vannak folyamatosan veszélyeztetve, vagy a bürokrácia útvesztőjében elvesznek a teljesen törvényes megoldások.

– Ha minden egyes rendelkezés után a minisztérium munkatársai az ügyészségre járnak nyilatkozni vagy a bíróságra tanúvallomást tenni, akkor ki fog foglalkozni a medvepopuláció megőrzésével? Vagy vegyük a tegnapi csíkszeredai esetet. Mi van, ha az iskolai év közben történik, amikor több száz gyerek érkezik egyszerre az iskolában? Vagy ki kárpótolja a tegnap este Tarcsafalva határában megsebzett személyt, vagy a ma hajnalban a Csíkszentdomokos határában az országúton a semmiből előbukkanó medvét elütő házaspár anyagi kárát? Vagy ki lett volna a felelős, ha az ütközés tragédiával végződik? Ki fog a megelőző tevékenységekkel foglalkozni, ki fogja kidolgozni a prevenciós kvóta működését, ha mindenkit feljelentéssel fenyegetnek? És végre a román állam is el kell döntse mi a fontosabb: a az emberi élet az lakott településéken tanyázó védett állatoké. – nyilatkozta a megyeelnök.

Borboly Csaba azt a vetületét is felvetette a dolognak, hogy felelőtlenség az egy-egy veszélyes példány kiemelését végző vadásztársulatokat feljelentésekkel fenyegetni: – A vadászegyesületek elsősorban sportvadászattal és halászattal foglalkozó civilszervezetek, hogy gyakran saját költségükre elvállalják egy-egy közösség védelmezését, azért tisztelet jár és nem fenyegetés. Mert könnyen elfordulhat, hogy a társadalmi és jogi rágalmazás miatt az együttműködési hajlandóságuk semmibe vész.

Csíkszereda, 2018. augusztus 22.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.