fbpx

Saját helikopterleszállója lesz a megyei kórháznak

Még egy lépéssel közelebb kerül a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház a regionális klinika besoroláshoz. A kórházat fenntartó Hargita Megye Tanácsa ugyanis meghirdette a helikopterleszálló közbeszerzését. A kórház udvarára elképzelt leszálló megépítésére október 14-ig tehetnek ajánlatokat a kivitelező cégek. A tervezést és kivitelezést is magába foglaló kiírás áfa nélküli értéke 880 ezer lej, amelyet saját forrásból fedez a megyei tanács. A megvalósításra 9-10 hónap áll a cégek rendelkezésére.

A megyei tanács korábban, a nyári karbantartásra szánt keretéből leaszfaltozta az Erdőalja felé vezető utat, mivel a helikopterek ideiglenesen a katonaság leszállópályáját használják – az út rendbetétele a sürgősségi betegszállítók zökkenőmentes közlekedését szolgálja. Ferenc pápa, csíksomlyói látogatását követően, szintén ezen útszakaszon közelítette meg a leszállót, és szállt fel Jászvásár irányába.

– Nagy előrelépés lesz ez a kórház számára. A leszállópálya egy olyan infrastrukturális beruházás, amely révén a Sürgősségi Betegellátó Egységhez a megye minden pontjából sokkal gyorsabban eljutnak a sürgős ellátásra szorulók. Célunk, hogy a majdani klinika egy egész térséget kiszolgáljon: ne kelljen elvinnünk máshová a betegeket, hanem itthon tudjuk őket kezelni, azonnal – nyilatkozta Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke.

Mint korábban írtuk, a megyei tanács testülete szeptemberi ülésén jóváhagyta a kórházi terület egy részének átadását az Országos Beruházási Társaságnak (CNI), ugyanis Kelemen Hunor szövetségi elnök közbenjárásának, és az RMDSZ parlamenti képviseletének köszönhetően a Sürgősségi Betegellátó Egység felújítása és bővítése kormánytámogatásból valósulhat meg.

Csíkszereda, 2019. szeptember 26.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.