fbpx

Stabil jövedelemre tehetnek szert a pityókatermelő gazdák

A térség gazdaságára jelentős hatással lehet a Csíkszentsimonba tervezett burgonyafeldolgozó üzem, ugyanis tizenkétmillió euró értékű beruházásról, hetven munkahely létrehozásáról van szó. A projektet teljes mellszélességgel támogatják annak a megbeszélésnek a résztvevői, amelyet Lénárd András, a Lixid Project Kft. tulajdonosa kérésére tartottak a csíkszeredai megyeházán március 21-én. A vállalkozón kívül jelen volt Andrei Jean-Adrian prefektus, Domokos László, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője, Miklós Géza, az Olt Vízügyi Igazgatóság csíkszeredai szakaszmérnökségének igazgatója, Antal Imre, az Electrica Rt. villamossági vállalat megyei vezetője, Cimpoieșu Stelian az Olt Sürgősségi Felügyelőség részéről, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Kozma István, Csíkszentsimon polgármestere, valamint a megyei tanács főépítészi hivatalának munkatársai.

Borboly Csaba a felvezetőjében elmondta, hogy a beruházás önmagában is fontos a megyének, de a hatása is jelentős lesz, mert kiszámíthatóvá teszi a térségben termesztett burgonya árát, ami biztos pontot jelenthet az ebből élőknek, illetve a jövedelmüket pityókatermesztésből kiegészítőknek, hiszen amióta felszámolták a szentsimoni szesz- és keményítőgyárat, a krumpli ára bizonytalanná vált. Lénárd András bemutatta az üzem tervét, és kérte az illetékesek közreműködését, hogy elkezdődhessen az építkezés. Azt is elmondta, hogy az üzem a működése elkezdésekor kis- és középtermelőkkel szeretne szerződni. Andrei Jean-Adrian üdvözölte a kezdeményezést, és valamennyi résztvevő egyetértett abban, hogy támogatja a projektet, a jogszabályok és a határidők szigorú betartásával.

A Lixid Project Kft. megkeresése nem szokatlan, ugyanis minden befektetővel szervezünk munkamegbeszélést az engedélyező hatóságok részvételével, ugyanis a nehéz bürokratikus szabályok miatt a jó kezdeményezések is elakadhatnak, ezért nem árt az elején leülni és tájékoztatni – mondta el Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsa idén a helyi költségvetések kiegyenlítésére kapott, áfából és jövedelemadóból származó pénzből 449 ezer lejt utalt ki Csíkszentsimon számára, a többi alcsíki település egyetértésével, szolidaritásával támogatva. Az összeget gázbevezetésre fordítják, a burgonyafeldolgozó üzem megvalósulása érdekében.

Csíkszereda, 2017. március 21.

 720 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...