fbpx

Stagnáló megyei gazdaság, növekvő vidék

A megyében székelő kis- és középvállalkozások gazdasági eredményeit vizsgálta az elmúlt időszakban a Hargita Megyeért Egyesület, Hargita Megye Tanácsával partnerségben, hogy megalapozza a megye gazdasági életének fejlesztésére vonatkozó tevékenységét. Elsőrendűen azért vizsgálta ezt a gazdasági szegmenst, mert európai uniós és országos szinten egyaránt a kis- és középvállalkozások a gazdasági fejlődés húzóerői. A vizsgált periódus a 2011–2013 közti időszak, az ezekre az évekre vonatkozó könyvelési mérleg adatait vették figyelembe azon cégek esetében, amelyek az említett periódusban éves mérleget nyújtottak be a megyei pénzügyi hivatalhoz.

A tanulmány, amely településszintű, kisrégiós és megyei viszonylatban nyújt betekintést a kis- és középvállalkozások tevékenységébe, megállapítja, hogy Hargita megye gazdasága még mindig nem indult el meghatározóan a növekedés útján. Míg a vidéken székelő vállalkozások összességében 13%-os növekedést értek el, a városokban tevékenykedő kkv-k megyei szintű teljesítménye közel 4%-kal csökkent. A városok közötti versenyben a szentegyházi székhelyű vállalkozásoknak sikerült az említett periódusban közel 30%-os növekedést elérniük, Borszéken 10%-os növekedést jegyeztek, továbbá Maroshévíz, Székelykeresztúr és Székelyudvarhely esetében jegyeztek kisebb mértékű bevételnövekedést. A többi város esetében visszaesés tapasztalható. Új munkahelyeket főleg a  vidéki kkv-k teremtettek a vizsgált periódusban, összesen 896-ot, míg a városi kkv-k szintjén 1998 munkahely szűnt meg. A munkahelyek száma Szentegyházán (99), Tusnádfürdőn (88), Balánbányán (23) és Borszéken (10) gyarapodott.

– Összességében azt kell látnunk, hogy a vidéken létrejött 896 új munkahely az első számbeli kifejezése a cégvezetők, helyi gazdák, polgármesterek, egyesületek megyei tanáccsal közös vagy attól független munkája eredményének – fejtette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. – Pozitív irányba mozdult a vidéki gazdasági élet. Nyilvánvalóan ez még nem elegendő a mostani növekedés megtartásához, további folyamatos munkára van szükség, mert azért még sok gazdaságilag hátrányos településre utalnak a tanulmány adatai. Fontos, hogy falvainkban is minden olyan infrastrukturális fejlesztés, eszköz elérhető legyen, amely a legtöbb városi cégnek jelenleg adott – szögezte le az elöljáró.

A tanulmány elérhető az alábbi linken: http://hargitamegyeert.ro/hu/wp-content/uploads/2014/12/Studiu_IMM_HR_2011_2013.pdf. Az észrevételeket, javaslatokat az elemzo@hargitamegye.ro címre várják 2015. január 30-ig.

Csíkszereda, 2014. december 29.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.