fbpx

Szakembergárda erősíti Hargita Megye Tanácsa Tájgazdálkodási Munkacsoportját

Hivatalosan is megalakult az elnöki rendelet aláírásával Hargita Megye Tanácsa tájgazdálkodási munkacsoportja. A csoport vezetője Demeter László biológus, akinek szakterülete a biodiverzitás megőrzése, hagyományos kultúrtájak természeti értékei, valamint a természetvédelmi területek menedzsmentje.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke méltatja a két egyetem – a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Biológia és geológia kar, valamint a Sapientia EMTE – együttműködését a megyei tanáccsal, valamint a tájgazdálkodási munkacsoport vezetőjének eddigi munkáját.

– Bízom benne, hogy a tájgazdálkodási munkacsoport tevékenysége nyomán az Európai Unió további racionális döntéseket hoz e témában, láthatjuk, hogy elindult egy pozitív folyamat, korábban ugyanis nem foglalkoztak a kérdéssel ilyen szinten – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki a Régiók Bizottsága raportőreként készített jelentést a konfliktust okozó fajokkal való együttélés elősegítéséről az uniós természetvédelmi irányelvek keretében.

A jelentéssel kapcsolatos tevékenység itt tanulmányozható:

https://www.borbolycsaba.ro/a-konfliktust-okozo-fajokkal-valo-egyutteles-elosegitese-az-unios-termeszetvedelmi-iranyelvek-kereten-belul/

Januári egyeztetés a megyeháza márványtermében

Hargita megye Európa egyedi biokulturális régiója, ember és természet évezredek óta él itt együtt, és ez az együttélés nem sérült annyira az utóbbi évszázadban, mint Európa legnagyobb részén. A megye kiemelkedően gazdag természeti tőkével rendelkezik, óriási kiterjedésű fajgazdag kaszálókkal, fás legelőkkel, erdőségekkel, nagyon sok máshol ritka, védett fajjal. A természeti erőforrásokkal való jó gazdálkodásra vonatkozó helyi, mélyen gyökerező tudásformák egyedülálló lehetőséget nyújtanak a fenntartható fejlődésben. Természeti értékeink fenntartásához, a velük való okos, hosszútávú gazdálkodás előmozdításához, szükség van egy olyan intézményi egységre, amely ötvözi a már jól megalapozott klasszikus szakterületek tudását és bölcsességét úgy, hogy egy minőségileg új, megoldásorientált tudásforma jöjjön létre.

A munkacsoport missziója: intézmények és szakterületek közötti együttműködések elősegítése a Hargita megyei biokulturális tőke megőrzése és fejlesztése érdekében.

– Tudomásunk szerint, ez az első ilyen jellegű munkacsoport Romániában, melyben különböző szakterületek, mint a vad- és erdőgazdálkodás, természetvédelem, társadalomtudományok, mezőgazdaság, vidékfejlesztés, közgazdaságtan, táji léptéken gondolkodnak együtt és javaslatokat tesznek a döntéshozók irányába. A továbbiakban a munkacsoport folyamatosan fogja bővíteni a partnerségek körét a különböző szakterületeket képviselő intézményekkel helyi, országos és nemzetközi szinten, és a megye természetgazdálkodásának legsürgősebb problémáit célozza meg  – hangsúlyozta Demeter László, a munkacsoport vezetője.

A munkacsoport tagjai:

Név Intézmény Szakterület
Balázs István Országos Természetvédelmi Ügynökség Vadgazdálkodás, Erdőgazdálkodás
Dr. Csák László Planificatio K.F.T. Vidékfejlesztés, Régiók Bizottságának külső szakértője
Dr. Farkas Attila Ökoszisztéma Menedzsment Egyesület Vadgazdálkodás, Erdőgazdálkodás
Dr. György Otilia Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Gazdaságtudomány
Hadnagy Lehel Szilos Vadásztársulat Vadgazdálkodás, Erdőgazdálkodás
Dr. Hartel Tibor Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Biológia és geológia kar Társadalmi-ökológiai rendszerek, Fenntarthatóság
Iochom Zsolt Hargita Megye Tanácsa, Menedzsment Vezérigazgatóság Kommunikáció
Kádár Tibor Sándor Zetelaki Erdőrendészeti Hivatal Erdőgazdálkodás
Kopacz Emőke Hargita Megye Tanácsa, Természetvédelmi részleg Természetvédelem
Lakatos Dorottya Hargita Megye Tanácsa,

Gazdasági Vezérigazgatóság

Uniós döntéshozatali mechanizmusok
Dr. Markó Bálint Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Biológia és geológia kar Ökológia
Márton István Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete Mezőgazdaság, Vidékfejlesztés
Dr. Sólyom Andrea Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Szociológia
Szabó Károly Hargita Megyei Közösségfejlesztési Társulás Turizmus
Török Jenő Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság Mezőgazdaság, Vidékfejlesztés

 

A Tájgazdálkodási Munkacsoport ajánlására április 3-án a megyeházán a brassói Erdészeti Kutatóintézet (ICAS) munkatársa, George Sârbu erdőmérnök, nagyvad kutató tartott előadást mintegy húsz Hargita megyei vadgazdálkodási szakembernek a medve elkábításának és befogásának módszereiről, és az ehhez szüksége eszközök használatáról. A kutatóintézet a továbbiakban segítséget nyújt egy regionális medvestratégia kidolgozásához, amelynek része a medvével kapcsolatos sürgősségi esetekben való helyi közbelépés. A cél idővel olyan térségi szakértőcsapatok létrehozása, amelyek rövid idő alatt, direkt módon közbe tudnak lépni problémás helyzetekben, a helyismeretüket és tapasztalatukat használva, anélkül, hogy más megyéből kellene kiszálljon egy erre szakosodott szakképzett személyzet, ugyanakkor a károk megelőzésében is tudnak segíteni a helyi lakosságnak. Szintén a Tájgazdálkodási Munkacsoport tevékenységének keretében április 8-án kerül sor a következő nagyragadozó platform megbeszélésre a Sapientia egyetemen.

Hargita Megye Tanácsa tájgazdálkodási munkacsoportjának tevékenységéről további információkat találnak a munkacsoport honlapján:

https://hargitamegye.ro/tajgazdalkodas.html

Csíkszereda, 2019. április 3.

 715 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás