fbpx

Szakiskolások készítenek megoldási javaslatokat a csíkszeredai megyeháza felújításához

Építész, formatervező és műszaki rajz szakos diákok készítenek megoldási javaslatokat a csíkszeredai megyeháza bejáratainak és belső tereinek felújítására. Hargita Megye Tanácsának célja ügyfélbarát önkormányzat kialakítása, illetve az oszlopcsarnok funkcionálissá tétele. A csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola XI. és XII. osztályos tanulói Márton Ildikó tanárnő vezetésével pénteken, január 27-én meglátogatták a megyeháza épületét, Skype-on keresztül a felújításról beszélgettek Borboly Csaba megyeelnökkel is, aki aznap Marosvásárhelyen egyeztetett megyeközi ügyekben a január 26-i székelyvéckei találkozó után.

A diákokat Birta Antal, a megyei tanács vagyongazdálkodási vezérigazgatóságának vezetője és Csató Csaba, a megyeháza karbantartásáért felelős osztályvezető fogadta.

Birta Antal ismertette a tanulókkal az épület tervezésének és építésének történetét, illetve a jelenlegi beosztását. Az igazgató elmondta: szeretnének pályázni az épület energetikai felújítására a Regionális Operatív Program 2014-2020-as kiírásain. Kérik a diákok segítségét az épület teraszának a javításában addig is, amíg a pályázati pénzből sikerül felújítani az épületet, valamint ötletek megfogalmazásában a tervezés kibővítésére az épület külső és belső felújítására. Mindezek célja ügyfélbarát önkormányzat létrehozása.

Márton Ildikó megköszönte Borboly Csabának a felajánlást, amellyel a diákok lehetőséget kaptak a szakmai gyakorlatra, amikor olyan témával foglalkoznak, amely meg is valósul. A pedagógus úgy fogalmazott: a tanulóknak emberközelivé válik ezáltal a szakmájuk.

A diákok miután megtekintették a megyeháza oszlopterét, a földszinti gyűléstermeket, a márványtermet, az amfiteátrumot és a tetőteret, az elnöki irodába mentek, ahol Skype-on keresztül beszélgettek Borboly Csabával. A megyeelnök azt mondta, engedjék el a fantáziájukat, használhatnak különböző fényeket, színezéseket, hogy barátságos tereket alakítsanak ki. Szeretnék felújítani a megrongálódott lépcsőzetet, az épület bejáratánál kávéautomatával felszerelt beszélgetősarkot alakítanának ki a várakozóknak, illetve az elnöki iroda előtt is úgy rendeznék be a várakozó felületet, hogy ott hasznosan is el lehessen tölteni az időt, illetve a titkárságon kívül itt is lehessen egy-egy beszélgetést megtartani. Ennek a három elképzelésnek a kivitelezésére várják a megoldási javaslatokat, mondta Borboly Csaba, majd javaslatot a kivitelezésre is az elfogadott ötletekre vonatkozóan. Emellett egy ötletversenyt is hirdetnek a diákoknak az egyéb felületek kialakítására, mint például a galéria, a padlástér egyéb felhasználására, vagy gyerekeknek szóló sarok kialakítására.

Az ötlet, hogy az építész, formatervező és műszaki rajz szakos diákok segítsenek ötletekkel a felújítás tervezésébe a tavalyi év végén merült fel, amikor Borboly Csaba ellátogatott egyik osztályfőnöki órájukra (https://www.adehar.ro/v%c3%a1llalkoz%c3%a1sra-buzd%c3%adtott%c3%a1k-v%c3%a9gz%c5%91s-szakk%c3%b6z%c3%a9piskol%c3%a1sokat) Az osztályfőnöki órán készült kisfilm megtekinthető az alábbi linken:  https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/vb.215328865181171/1120751084638940/?type=2&theater&notif_t=notify_me_page&notif_id=1479416503766625

A felkérésnek köszönhetően a diákok gyakorolni tudják a szakmájukat, illetve a gyakorlat során végigmennek az alapoktól azokon a lépéseken, amelyek szükségesek egy vállalkozáshoz, és a legfontosabb, hogy megtapasztalják a munka örömét itthon, hangsúlyozta Borboly Csaba. A megyeelnök bízik a kezdeményezés sikerében, illetve, hogy ezek a diákok az iskola befejezése után itthon fognak vállalkozni, vagy a közszférában elhelyezkedni.

Borboly Csaba a kezdeményezés kapcsán hangsúlyozta: várják a megye többi szakiskolájának is a jelentkezését, hiszen a megyei tanács és alintézményei számos szakterületen tevékenykednek, és valamennyi szakterületen lehetőség van együttműködésre.

A megyeelnökkel való beszélgetés után a diákok dolgozni kezdtek a megyeházán, méréseket végeztek és elkezdték a megoldási javaslatok rajzolását.

A Hargita Stúdió összeállítása a diákok látogatásáról megtekinthető az alábbi linken: https://www.youtube.com/watch?v=bwcxUBIWTXM&feature=youtu.be

Csíkszereda, 2017. január 27.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.