fbpx

Székely termékek és néptánc a Bánságban

Harmadik alkalommal rendezik meg a Magyar Hagyományok Napját május 28-án, szombaton Temesváron, amelyen idén is kiemelt szerep jut a székely népzenének és néptáncnak, valamint a székely termékeknek és hagyományos mesterségeknek.

Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk közösségépítő programjának köszönhetően a tavalyi évhez hasonlóan idén is népes csapattal vesz részt a szórványmagyarság ünnepén Temesváron, a Bartók Béla Elméleti Líceum udvarán.

A kiállítással egybekötött vásáron bemutatkozik több székely termelő is: a csíkszeredai Török Csaba fafaragó, Kilyén Irma székelyudvarhelyi népi bútorfestő, a csíkpálfalvi Lajos Ferenc méhész és a firtosváraljai Bálint Margit, aki lekvárokat és szörpöket készít.

A délutáni kulturális program részeként Hargita megye képviseletében fellép a csíkszentkirályi Vadrózsa néptánccsoport, csíki, szilágysági, vajdaszentiványi és szatmári táncokat mutatva be.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke köszönetét fejezte ki a meghívásnak, hisz megtiszteltetés Hargita megye számára, hogy olyan mesterségeket mutathatnak be, amelyek térségünket képviselik.

Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk programját hét éve indították el, és a szórványban élő magyarság identitástudatának erősítése érdekében kínálnak együttműködést a székelyföldi tömbmagyarsággal. A cél intézményesített kapcsolatok kialakítása volt azokkal a megyékkel, amelyekben bár a magyarság számaránya jelentős, mára az egykori többség kisebbségbe került. Ilyen értelemben alakított ki Hargita megye sokoldalú együttműködési kapcsolatokat Temes és Beszterce-Naszód megye, később pedig Aranyosszék, majd Krassó-Szörény megye szórványmagyarságával.

A csatolt fotón Török Csaba fafaragó látható a II. Magyar Hagyományok Napján.

Csíkszereda, 2016. május 26.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.