fbpx

Székely védjegy a hagyományos termékek fennmaradásáért

Hargita Megye Tanácsa alintézményeivel együttműködve már több mint tíz éve foglalkoznak rendszeresen a helyi hagyományos kistermelőkkel.

2010-ben adták át az első Székely védjegyet, azóta már 160 helyi termelő  közel 1000 terméke rendelkezik a Székely termék védjeggyel.

Hargita Megye Tanácsa segít lehetőséget teremteni az értékesítésre különböző helyi vásárok által. A kistermelők fennmaradása a versenyben egyre nehezebb ezért drasztikus változtatásokra és döntésekre volt szükség.

Mindennél fontosabb az, hogy a helyi termelők számára legyenek biztosítva értékesítési lehetőségek és  felületek. A kistermelők fennmaradásában jelenleg a Székely termékek védjegye az, ami segíteni tud, ezért is fontos, hogy felismerjék ennek a fontosságát és éljenek vele.

A védjegyek segítenek megkülönböztetni a helyi, hagyományos termékek kézműves vagy akár területhez kötött jellegét.

Mára már kialakult az a vásárlói réteg, amely tudatosan megkülönbözteti a helyi és hagyományos, kézműves termékeket más a piacon található termékektől és lehetőségei szerint többet is költ arra, hogy ezeket a termékeket beszerezze.

Borboly Csaba, megyeelnök a következő gondolatokat osztotta meg a Székely védjeggyel kapcsolatban: „Nagyon fontosnak tartom azt, hogy a jó minőségű termékeket elérhető áron lehessen értékesíteni. Éveken keresztül máshol dolgozták fel és értékesítették az innen származó termékeket, a haszon nagy része így nem itt keletkezett, de ezen segít a Székely védjegy.”

Az emberek ragaszkodnak a helyi termékekhez és tudják, hogy a Székely védjeggyel rendelkező termékek 100 százalékban helyiek.

Szabó Károly, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás igazgatója szerint „Bárhová is megyünk a világon mindenhol a helyi finomságokat, tradicionális ételeket akarjuk megkóstolni, amelyeket helyi alapanyagokból és hagyományos receptek alapján készítenek el. Ezért is számít sokat, ha egy termék Székely védjeggyel van ellátva. “

A Székely termék védjegy beszerzése ingyenes, cégek, közösségek, közbirtokosságok és közintézmények egyaránt beszerezhetik.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.