fbpx

Székelykeresztúron épül vállalkozói inkubátorház

Üzleti terv készítését és a cégmenedzsmentet is elsajátíthatják a majdani intézményben

Sikeres volt Hargita Megye Tanácsa és Székelykeresztúr város leadott pályázata. Új vállalkozói inkubátorház fog épülni a kreatív, textil- és bőripar területén. Az inkubátorház megépítéséhez két meglévő épületet újítanak fel a Zeyk Domokos Iskolaközpont szomszédságában. A beruházás megközelíti a 6,8 millió lejt, amelyet a Cseke Attila RMDSZ-es miniszter által vezetett fejlesztési minisztérium támogat. Az 50 százalékos EU-s támogatás önrészét kétharmad részben Hargita Megye Tanácsa, egyharmad részben pedig Székelykeresztúr Város Önkormányzata biztosítja. A pályázat lebonyolításához 32 hónap áll rendelkezésre.

https://fb.watch/a5gyJC51Ay/

A finanszírozási szerződést december 24-én, pénteken írták alá Koncz Hunor-János, Székelykeresztúr polgármestere, helyi- és megyei tanácsosok jelenlétében, valamint Simion Crețu, Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatójának online jelenlétében, aki gratulált a két intézmény pályázatához. Az igazgató hozzátette, jelenleg 5 vállalkozói inkubátorház működik a Központi Fejlesztési Régióba, ezek közül egy Hargita megyében, Székelyudvarhelyen. A székelyudvarhelyihez hasonlóan a keresztúri is biztosítja a vállalkozói szféra és a megyei közigazgatás, valamint a társadalmi-gazdasági élet más szereplői közötti partnerség fejlesztését, erősítését új vállalkozások fejlesztésével, gazdasági missziók, csoportos viták szervezésével.

A majdani intézmény irodahelyiségeket, közös használatú teret, titkárságot, könyvelőséget, konferenciatermet, tárgyalótermet, kiállítóteret, műhelyeket, raktárt és technikai felületet foglal majd magában, valamint a működtetéshez szükséges belső infrastruktúrát. Újdonság, hogy a beruházás mellett a pályázat száz százalékos finanszírozást biztosít képzéseket a fiatal vállalkozóknak többek között az üzleti terv írásában vagy cégmenedzsmentben. Mint azt Péli Levente a megyei tanács programok és projektek vezérigazgatósága részéről kiemelte, minimum 17 vállalkozásnak tud helyet biztosítani a ház, viszont előző tapasztalatokból ennél sokkal többen is elférhetnek majd a későbbiekben.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke felhívta a figyelmet, hogy már a beruházási időszak alatt készüljenek a vállalkozni vágyók és keressék Hargita Megye Tanácsát. Szeretnék, ha a kivitelezést követően a legrövidebb idő alatt működésbe helyezzék a vállalkozáskeltetőt. Mint mondta, 2022 a fiatalok éve lesz, Hargita megyében pedig konkrét beruházások indulnak el a megsegítésükre és hazacsábításukra. A megyei tanács elnöke gratulált Bíró Barna Botond alelnöknek és az általa koordinált csapatnak, akik sikeresen pályáztak. Kiemelte ugyanakkor a korábbi városvezetés munkáját is, akik elindították a projektet.

Bíró Barna Botond alelnök szerint ez a beruházás nagyban segíti majd a székelykeresztúriakat, de a térség lakóit is, akik vállalkozáson gondolkodnak. Hozzátette, így tudnak a leginkább segíteni a kisvállalkozókon, hogy ne a piaci körülmények között induljanak el, hanem az inkubátorház segítségével már tapasztalt vállalkozókként folytathassák tevékenységüket.

https://fb.watch/a5irEbeChJ/

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.