fbpx

Szerződést bontott Hargita Megye Tanácsa a csicsói híd építési munkálatainak felügyeletével megbízott céggel

Újabb akadály merült fel a csicsói híd építésének befejezésében: a szolgáltatói szerződésben foglaltak be nem tartása miatt Hargita Megye Tanácsa kénytelen volt szerződést bontani az építési munkálatok felügyeletét ellátó céggel.

Mint ismeretes, a közbeszerzési eljárás nyomán a híd tervezési munkálatait a suceavai Royal CDV G2 Kft. végezte, az építő a jászvásári Via Pont Invest Kft. lett, az építés munkálatainak felügyeletét pedig a csíkszeredai Konzol Kft. végezte. Az építkezést 2014 szeptemberben kezdte el a kivitelező, a munkálatokat azonban több alkalommal felfüggesztették hol a szélsőséges időjárás (nagyon alacsony hőmérsékleti értékek, bőséges esőzések), hol az alapozáshoz kedvezőtlen talajviszonyok, hol az elvégzett munka kifogásolható minősége miatt.

A rosszul végzett munkát az építő idővel kijavította, de a kivitelezési időt 120 nappal kénytelenek voltunk meghosszabbítani. Az építkezés felügyeletével megbízott cég képviselője 2015-ben két alkalommal is kérte szolgáltatói szerződése felmondását, majd visszalépett szándékától.

A határidő csúszása és az el nem végzett munka miatt az érdekelt felek az építkezés helyszínén találkoztak tavaly szeptember 21-én, ekkor az építésfelügyelő jelezte, hogy nem kíván többé együtt dolgozni az építővel, és kérte a szolgáltatói szerződése felmondását. Ugyanakkor az építésfelügyelő az állami építkezési felügyelethez fordult, kérve az elvégzett munka minőségének ellenőrzését. Az állami felügyelőség kiküldöttje jogosnak találta a felügyelő aggályait. A rosszul végzett munka kijavítása érdekében műszaki vizsgálatot rendeltek el, az építésfelügyelő azonban jelezte, hogy ő nem tud részt venni a vizsgálaton, ugyanis a szeptember 26 – október 7. időszakban pihenőszabadságát tölti, s az ebben az időszakban végzett munkához nem adhatja jóváhagyását.

Hargita Megye Tanácsa megrendelőként elfogadhatatlannak tartotta ezt a magatartást, és emlékeztette az építkezés felügyelőjét szerződésben vállalt kötelezettségére, miszerint biztosítja a folyamatos felügyeletet. Október 17-én a Konzol Kft. ismételten a szolgáltatói szerződés egyoldalú felmondását kérte, mi emlékeztettük arra a szerződésben vállalt kötelezettségére, mely szerint új építésfelügyelő kijelöléséig köteles ellátni feladatát. November 19-én az állami építkezési felügyelőség észrevételei nyomán elvégzett munka mennyiségi és minőségi számbavételén a Konzol Kft. képviselője nem volt hajlandó átvenni a munkát mondván, immár semmis a szolgáltatói szerződése. December 19-én a magunk részéről felmondtuk a Konzol Kft.-vel kötött szerződést, és idén január 30-án kelt a szerződésbeli kötelezettségek teljesítéséről szóló dokumentum.

Tehát a munka folytatásához új építésfelügyelő kell. Ez újabb közbeszerzési eljárást, újabb időhúzást jelent, ami tetézi azokat a gondokat, amelyeket az okoz, hogy a közbeszerzési eljárás során a számítógép olyan cégeknek ítéli a tervezési és kivitelezési munkát az általuk benyújtott árajánlat alapján, amelyek nem rendelkeznek kellő terepismerettel, netán megfelelő szakmai tudással és műszaki felszereltséggel. Jó volna a következőkben finomítani ezeken a törvényeken oly módon, hogy a munkára alkalmatlan cégek ne játszhassanak az adófizetők pénzével, ne éljenek vissza a munkálatok haszonélvezőinek türelmével.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.