fbpx

Szoros együttműködés a járvány féken tartásáért

Az intézmények felkészültek és az együttműködésnek köszönhetően kézben tartják a járvány terjedését – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke azon a sajtótájékoztatón, amelyet május 22-én, pénteken tartott együtt a prefektussal, valamint egészségügyi szakemberekkel, miután az elmúlt napokban meghaladta a százat az igazolt pozitív esetek száma. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője közölte, az elmúlt napokban megtriplázódott esetek gócpontjai két kategóriába sorolhatók: egy részük munkahelyhez kötődik, másik részük pedig közösségi, rokoni kapcsolatokhoz. Mint mondta, minden pozitív esetű személyt beutaltak a kórházba, és megfigyelik őket. A közegészségügyi igazgatóság vezetője ismét kiemelte, hogy a pozitív eseteket a legközelebbi fertőzőosztállyal rendelkező kórházakban kezelik. A fertőzéshez társuló, más krónikus betegségben is szenvedő személyeket pedig a székelyudvarhelyi háttérkórházban, amely több mint 500 férőhellyes. Csütörtök éjjelig 3770 tesztet végeztek el, betartva a központilag meghatározott tesztelési protokollt. A megye tesztelési kapacitása napi kétszáz teszt.

Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere szerint az egészségügyi intézménynek jelenleg elegendő gyógyszere és felszerelése van az esetek kezelésére. Jelenleg 65 pozitív személyt utaltak be a kórház fertőző betegségeket kezelő és tüdőgyógyászati osztályára, akik többsége tünetmentes vagy enyhe, közepes mértékű tüneteket produkálnak, tíz személyt a napokban szállítanak át az udvarhelyi háttérkórházba, akiknél egyéb betegségek is társulnak. Kilenc további fertőzésgyanús személyt vizsgálnak. Ezekben az esetekben két tesztet végeznek egymástól 24 órás időtávban, és ha mindkét teszt negatív, más osztályra utalják őket, ha ez szükséges.

Ion Proca, Hargita megye prefektusa szerint a hatóságok ellenőrzés alatt tartják a kialakult helyzetet. Folytatják az egyeztetést a helyi önkormányzatokkal, felmérve a települések egészségügyi és közbiztonsági felkészültségét, ugyanakkor folyamatosan tartják a kapcsolatot az egészségügyi intézményekkel is.

Hargita Megye Tanácsa mindeddig közel ötmillió lejt folyósított a járvány megfékezésére a helyi önkormányzatoknak és egészségügyi intézményeiknek, tette hozzá Borboly Csaba. Ezenfelül további egymillió euró érkezett be különböző adományokból helyi civil szervezetektől, vállalkozóktól, kínai partnerektől és a magyar kormánytól. A megyei tanács alintézményei által korábban használt épületek közül pedig négy karanténközpontot tartannak fenn.

A megyei tanács elnöke emellett elmondta, hogy az intézmény a fiatalok oktatásában is szerepet vállal, kiemelten a nyolcadikos és tizenkettedikes diákok számára, akik vizsgák előtt állnak, és sokuk számára nehézséget okoz a digitális oktatáshoz való hozzáférés.

Borboly Csaba ugyanakkor köszönetet mondott az adományozók mellett az egészségügyi dolgozóknak is. Mint mondta, Hargita megyében nem mondanak fel tömegével. Eddig 23 személyt tüntettek ki Hargita Megye Tanácsa Önzetlenség díjával, elismerve tevékenységüket a járvány idején.

A Hargita Stúdió összefoglalója alább tekinthető meg:

https://www.facebook.com/HargitaStudio/videos/277535163650358/

 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.