fbpx

Terv szerint halad a Harghita Business Center építése

Terepszemlét tartott április 15-én, szerdán Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke Székelyudvarhelyen, a Harghita Business Center elnevezésű vállalkozói inkubátorház építkezésén. A munkálatok terv szerint haladnak, az alap már elkészült, most az oszlopokat építik. Az inkubátorházban 48 irodahelyiség lesz, ezenkívül úgynevezett közös használatú terek, mint titkárság, konferencia, tárgyaló- vagy kiállítóterem is helyet kapnak.

Az alelnök örömét fejezte ki, amiért a fellépő nehézségek ellenére jól haladnak a munkálatok, ugyanakkor kiemelte, hogy a legfontosabb cél élettel, életképes vállalkozásokkal meg tölteni a központot. Ennek érdekében folyamatosan egyeztetnek a helyi, megyei, illetve megyén kívüli szakmai szervezetekkel, tájékoztatnak a pályázati lehetőségekről.

– Az építkezéssel párhuzamosan dolgozunk azon, hogy tartalommal töltsük meg az innovációs központot, így amikor elkészül az épület, azonnal be tudja tölteni rendeltetését – emelte ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki ezzel a céllal egyeztetett április 10-én Spaller Endrével, Magyarország Nemzeti Innovációs Hivatalának elnökével. A találkozón szó esett az innovációs központ hasznosítási lehetőségeiről, úgy mint az innovatív vállalkozások, illetve innovációval foglalkozni kívánó fiatalok bekapcsolása a magyar start-up rendszerbe, összejövetelek szervezése számukra, részvételük biztosítása magyarországi start-up versenyeken, ugyanakkor on-line mentorálás, befektetési és pályázati tanácsadás biztosítása a számukra, a központot a későbbiekben működtető személyzet kiképzése, vagy kapcsolatok kiépítése felsőoktatási intézményekkel. Olyan gyakorlati lehetőségekről is szó esett, mint tanulmányutak szervezése szakemberek, érdeklődők és a Sapientia egyetem képviselői számára, innovációs versenyek társszervezése, együttműködés a Horizont 2020 pályázatok mentén, ugyanakkor partneri viszony kialakítása a Danube, Eurostars, Eureka EU európai uniós pályázatokban.

Barabás Csaba, a megyei tanács beruházásvonzási irodájának vezetője elmondta, folyamatosan tartják a kapcsolatot a megyében működő cégekkel, ugyanakkor tervezik a kis- és közép vállalkozások helyzetének felmérését is annak érdekében, hogy minél testreszabottabb megoldásokkal tudják segíteni munkájukat.

Mint arról már korábban beszámoltunk, januárban írták alá a Harghita Business Center elnevezésű vállalkozói inkubátorház építéséről szóló szerződést a kivitelező cég és Hargita Megye Tanácsának képviselői Székelyudvarhelyen. Az innovatív gazdaságfejlesztési projekt két részben valósul meg. Az első részében az egykori Megyei Növényvédelmi Közszolgálat II. Rákóczi Ferenc utcai székhelyén tehermentesítették a szennyezett ipari területet, feljavították a talajminőséget és lebontották az építményeket, ezt teljes egészében az Európai Unió finanszírozta. A második rész az inkubátorház megépítése és működésbe helyezése ötven százalékban az EU, ötven százalékban Hargita Megye Tanácsa támogatja, a projekt összértéke 4 073 099 lej, a munkálatokat a szerződés értelmében év végéig kell befejezni.

Csíkszerda, 2015. április 15.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.