fbpx

A megyei tanács tovább bővítené az egyházakkal való kapcsolatot

Aláírták a Hargita Megye Tanácsa egyház-támogatási programjának finanszírozási szerződését Gyergyószentmiklóson, április 16-án a megyei tanács és az érintett egyházak képviselői. A Szent Miklós-plébánián megejtett ünnepélyes alkalmon részt vettek a Gyergyói Római Katolikus Esperesi Kerület képviselői és Borboly Csaba megyeelnök. Az esperesi kerület 10 000 lejt kapott ökumenikus-interetnikus találkozó szervezésére, a gyergyószentmiklósi Szent Miklós-plébánia 5390 lejt ifjúsági lelki tábor szervezésére, a Szent István-plébánia 4000 lejt családtámogatási programra, a gyergyószárhegyi plébánia pedig 2000 lejt családi táborra, illetve ugyancsak 2000 lejt ifjúsági alkotó- és lelki táborra.

Portik Hegyi Kelemen főesperes imával indította a találkozót, majd Borboly Csaba megköszönte az egyházaknak, hogy pályáztak, és elmondta, hogy az egyházakkal való kapcsolatot bővíteni kell.

Az eseményen jelen volt Bányai Gábor Bács-Kiskun megyei képviselő, leköszönő megyeelnök is, aki a testvérmegyei együttműködés révén tartózkodik Hargita megyében. A magyarországi politikus röviden beszélt bács-kiskuni egyházi programjaikról, valamint a további együttműködésről, kiemelten a vallási turizmusban rejlő lehetőségekről.

Hargita Megye Tanácsa 120 000 lej keretösszeget irányozott elő a megye felekezeteinek támogatására 2014-re. Az intézmény az elmúlt években stabil együttműködést alakított ki az egyházakkal, támogatta templomok, egyházi épületek felújítását, javítását, illetve programok megszervezését, amelyek révén a helyi közösségek megerősítéséhez, lelki, kulturális és közösségi értékeik gyarapításához járult hozzá. A megyei tanács 2001-től évente támogatja a megyében működő egyházakat, de a 2009-es évtől kiemelt figyelmet fordít erre a tevékenységre. Külön egyházügyi részleg működik két főállású munkatárssal, ami egyedülálló a hazai megyei tanácsok körében. Mindez annak a felismerésnek köszönhető, hogy az egyház intézményeinek és tevékenységeinek közösségépítő szerepe meghatározó jelentőségű a székelyföldi társadalomban, releváns szerepet töltenek be az oktatás, kultúra és közösségszervezés területén egyaránt.

Gyergyószentmiklós, 2014. április 16.

 539 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás