fbpx

A szeredai tavasz energiája

Most, ezen az esős nyárelőn a szeredai tavasz lendületét szeretnénk folytatni. Ezért hívtuk össze június 18-ára a Városi Küldöttek Tanácsának tisztújító közgyűlését, amelyet a Területi Állandó Tanács döntése alapján tartottunk. A csíkszeredai Szent Ágoston téren, a Szent Ágoston-templom szomszédságában szerveztük meg, a járványügyi szabályok betartásával.

Mint ahogy a jelenlévőknek elmondtam, a VKT tagjait köszönet illeti eddigi munkájukért, mint ahogy a jelenlegi városvezetést is, és hiszem, hogy az új tagok az új kihívásoknak megfelelően folytatni tudják a munkát. Miféle új kihívásokról beszélek? Nemcsak a járványhelyzetre gondolok, hanem arra is, hogy március 7-én a csíkszeredaiak megmutatták, hogy nem passzívak. Megmutatták, hogy ha látnak egy világos programot, irányt, akkor képesek megmozdulni annak érdekében.

Szereda tehát nem egy passzív város, nem a fásultság jellemzi. Csak meg kell tudni szólítani az embereket. Könnyű közösségi fásultságra panaszkodni – víziót, világos jövőképet felmutatni már annál nehezebb. A március 7-i lelkesedést, a tavaszi lendületet, bár kissé megtörte a vírus – vagy pontosabban átcsatornázta azt az energiát a járvány elleni védekezésbe –, tartani kell. Az új VKT-tagok és a remélhetőleg a többségükből álló új városvezetés feladata megvalósítani mindazt, amire az emberek március 7-én szavaztak, beváltani a választók akkori reményeit.

A Csíki Területi Szervezet és Hargita Megye Tanácsa is partner ebben, természetesen a VKT és a városvezetés is számíthat mindkettőre. Gazdaságélénkítő és biztonságot növelő projektjeinkhez a várost partnernek tekintjük a megyei kórház fejlesztésében, orvoslakások építésében, inkubátorház létesítésében, ipari parkok létrehozásában, a környező falvakkal való harmonikus fejlődésben, a város térségi húzóerő szerepének erősítésében.

Egyszóval a fentiek tekintetében is nagy kihívások előtt állunk. A román politikai életben egyre inkább csak magunkra számíthatunk, amióta Klaus Iohannis államelnök megadta az alaphangot a román pártok RMDSZ-szel szembeni bojkottjára. Ezért is fontos a nemzetközi akciók erősítése. Gondolok itt a nemzeti régiókért indított aláírásgyűjtésre, amit folytatnunk kell. És nem utolsósorban gondolok az EU-s források minél nagyobb arányú lehívására, amihez összehangolt fejlesztési elképzelésekre, széles körű összefogásra van szükség. Az uniós pénzek lehívásának esélyét nem szabad elszalasztani, ezért kértem a VKT tagjait a kitartó munkára.

Láthattuk az elmúlt időszakban, hogy reménytelennek tűnő ügyekben is lehet nyerni: zászlóperben, aláírásgyűjtésben, határvitában. Kérem, bízzunk közösségünk erejében, higgyünk abban, hogy kitartó és céltudatos munkával elérhetjük, amit akarunk.

Ezekkel a gondolatokkal kívántam a jelölteknek sok sikert és jó munkát. Továbbra is szükség van egy erős városi szervezetre, amelynek tagjai tapasztalataik révén a helyi szervezet munkáját segítik, a város fejlődéséért dolgoznak. De mindez a felhívás nemcsak a VKT tagjaira vonatkozik, hanem tágabb közösségünkre is.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.