fbpx

Turistaösvények újulnak meg és helyi csapat fog vigyázni a biztonságra

Közel ötven kilométer turistaösvényt újítanak fel és helyi hegyimentősejt alakul Székelykeresztúr térségében, illetve önkéntesek Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata búvárcsapatát is kiegészítik. Erről egyeztettek március 28-án az érintettek a keresztúri polgármesteri hivatalban. A megbeszélésen jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Rátz István megyei tanácsos, Fekete Örs, Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának vezetője, Szaniszló Csaba székelyudvarhelyi barlangimentő, Rafai Emil, Székelykeresztúr polgármestere, a Székelykeresztúri Kistérség Szövetség elnöke és munkatársai, valamint Szali Mózes, a Villám-Fulger önkéntes tűzoltó-alakulat vezetője.

A turistaösvény felújítását és hitelesítését segíti a hegyimentő közszolgálat, és azt szeretnék, hogy ezt a helyiek átvegyék, a közösség magáénak érezze, rendszeresen takarítsák és karbantartsák az útvonalat, mondta Fekete Örs, a hegyi- és barlangimentő közszolgálat vezetője.

A turistaösvények felújítása nagyon fontos a biztonságos turizmus érdekében, lehetőséget biztosít a rendszeresen túrázóknak, az alacsonyabb jövedelműeknek a kikapcsolódásra, családi, baráti programok szervezésére – hangsúlyozta Borboly Csaba.

Idén közel ötven kilométer felújítását tervezik, jövőre pedig újabb szakaszt újítanak fel, így két év múlva több mint száz kilométer megújult, és kijelölt turistaösvény lesz a térségben, számolt be Fekete Örs. Hozzátette: szívesen felkarolják a lentről jövő kezdeményezéseket, örültek a Székelykeresztúri Kistérség Szövetség megkeresésének. Április 22-én, a Föld Napján túrát szerveznek, és közösen felmérik a helyszínt. Idén a székelykeresztúri halastavak és a Peszente-tető közötti részt újítják fel, illetve a Sóskútról induló körutat.

A lakosság és a turisták biztonsága érdekében fontos, hogy minél több településen megalakuljon a hegyi- és barlangimentők helyi sejtje, ezt tervezzük Keresztúron is. Örülünk, hogy vannak jelentkezők az önkéntes tűzoltók közül, hogy ez megvalósulhat a Villám-Fulger és a helyi tanács alintézményeként működő tűzoltócsapatok közreműködésével – mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke. Ennek érdekében a jövő héten is találkoznak, egyeztetnek az önkéntesekkel, akik csatlakoznak hozzájuk, mondta Fekete Örs, és örvendetesnek nevezte, hogy a búvárcsapatukhoz is vannak jelentkezők. Az ő esetükben meg kell vizsgálniuk, milyen képzéssel rendelkeznek, és milyen oktatásra van szükségük a munkavégzéshez.

Csíkszereda, 2017. március 29.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.