fbpx

Túrós puliszka fesztivál születésnappal egybekötve

A hétvégén, augusztus 30-31. között tartották meg a IX. Csángó Túrós Puliszka Fesztivált Hidegségben. A Csángó és Fatányéros panziók évről-évre színvonalas rendezvénnyel viszik tovább a térség jó hírnevét a hidegségi emberekkel közösen, amelyet Hargita Megye Tanácsa társtámogatott az idei évben is. A mostani alkalom azért volt különleges, mert a hétvégén itt ünnepelte fennállásának 45. évfordulóját a Román Televízió Bukaresti Magyar Adása. A vasárnap kiemelkedő rendezvénye a puliszka főző verseny volt, ahol több mint tíz csapat mérte össze tudását. Az eseményen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki fontosnak tartja az ilyen és ehhez hasonló fesztiválok megszervezését és támogatását, hisz jó alkalom arra, hogy az ősi hagyományos recepteket, főzési szokásainkat felelevenítsük, ugyanakkor lehetőséget ad azok továbbadására is.

– Ősidők óta a székely emberek a pityókát, a fát és a fűrészárut elcserélték kukoricára és egyik alap élelmiszerük volt a puliszka, főleg itt a Gyimesekben. Az itt élők körében kialakult egy olyan értékes tudás, amit tovább kell adni a jövő nemzedékének is. A tudást nem csak receptes könyvekben lehet továbbadni, hanem azáltal is, hogy megkóstoljuk azokat, ellessük, hogyan is készítik – fogalmazott a megyeitanács-elnök. Sokszor egy ilyen hétvége lehetőséget ad arra, hogy őszintén örvendezzünk, észre vegyük saját értékeinket, és e tekintetben ez a fesztivál egy komoly tényező.

– A csíkszeredai Pityókafesztivál és a parajdi Töltöttkáposzta fesztivál mellett a hidegségi Túros puliszka fesztivál is kivívta magának az elismerést a térségben – hangsúlyozta Borboly Csaba tanácselnök.

Az idei megmérettetésen több mint tíz csapat versenyzett, harmadik helyezést ért el a TV-s szakácsok csapata, második helyezést érdemelt a Harmopan csapata, míg a legjobbnak a hidegségi hagyományőrző néptánccsoport bizonyult. Az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének csapata különdíjban részesült, a zsűri a legfűszeresebb puliszka díját adta nekik.

Az előző évekhez hasonlóan idén sem maradhatott el a rekordméretű puliszka elkészítése, amit a jelenlévők jóízűen elfogyasztottak.

Csíkszereda, 2014. augusztus 31.

 1,333 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás