fbpx

Udvarhelyszéki szerződéseket írtunk alá az önkéntes tűzoltókkal

Az önkéntes tűzoltók olyan szervezetet jelentenek, ahova hozni kell és nem vinni – fogalmazott köszöntőjében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke május 28-án, szombaton a zetelaki futballpályán megrendezett tűzoltó napon.

A tűzoltó napon több mint tíz község tűzoltó alakulatai vettek részt, miután a tűzoltó járművek felvonultak a település utcáin bemutatkat tartottak az önkéntes tűzoltok a futballpályán.

Házigazdaként Nagy Attila, Zetelaka polgármestere köszöntötte a meghívott vendégeket. A Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelősége beszámolt arról, hogy a tűzesetek több mint felét az önkéntes alakulatok oldták meg. Hargita megye élen jár országos viszonylatban az önkéntes tűzoltók tekintetében.

Borboly Csaba megyeelnök elmondta, jó látni, hogy a hivatásos tűzoltók partnerként tekintenek az önkéntesekre. A tanácselnök arról is beszélt, hogy felmérés nyomán kialakulóban van egy megyei tűzoltó stratégia is, ugyanakkor tankönyv is tervben van, amivel az iskolában lehetne a gyerekeket tanítani a megelőzés fontosságára. Borboly Csaba reményének adott hangot, hogy a gyergyói Leader programban is lesz olyan kiírás, amely lehetővé teszi tűzoltó felszerelések vásárlását, jó példaként hozta fel a Sóvidék-Hegyalja társulást.

– Nagyon fontos, hogy megyei szinten a közbirtokossági tagok érezzék magukénak az önkéntes tűzoltóságot és az oktatást, az egész közösség számára fontos ha támogatják a tűzoltók tevékenységét – jegyezte meg a tanácselnök, aki szerint a közbirtokosságok nagyobb szerepet kellene vállaljanak nem csak a tűzoltók, hanem az oktatás, a sport és az élet megannyi egyéb területén, ami a közösséget megtartja.

A találkozó jó alkalom volt az udvarhelyszéki önkéntes tűzoltók képviselőivel a szerződések aláírására, akik sikeresen pályáztak a megyei tanács év eleji kiírásán. Borboly Csaba arról is beszélt, hogy a pályázati kiírásokat szeretnék folytatni és lehetőségeikhez mérten bővíteni is azokat.

Borboly Csaba megyeelnök elmondta, a települések életében jelentős szerep jut az önkéntes tűzoltó-alakulatoknak, a vészhelyzetekben kifejtett pótolhatatlan tevékenységük mellett jelentős a közösségépítő szerepük is.

Csíkszereda, 2016. május 28.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.