fbpx

Új karanténszabályok, frissült a lista

Új karanténszabályokat fogadott el ma az Országos Vészhelyzeti Bizottság és frissítette a járványügyi szempontból kockázatos országok listáját.

A karantén időtartama a beoltott vagy betegségen az utóbbi 180 napban átesett személyek esetén és akik nem mutatnak fel negatív PCR tesztet a beutazáskor 5 napra csökkent 10 napról , az oltatlan személyek esetében pedig  10 napra csökkent a karantén 14 napról.

A beoltott személyeknek eddig nem kellett karanténba vonulniuk akkor, ha fertőzött személy kontaktjai voltak. Ez is változott, ha a kontakt személy oltott vagy átesett a fertőzésen 5 napra karanténköteles, ha nem oltott akkor 10 napra.

A direkt kontakt meghatározása nem változik, azok a személyek minősülnek annak, akik 15 percnél hosszabb ideig tartózkodtak 2 méternél kisebb távolságra egy fertőzött személytől anélkül, hogy lett volna rajtuk védőmaszk.

Az új előírások azokra is érvényesek lesznek, akik már megkapták a karaténba vonulásra vonatkozó felszólítást.

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) a járványügyi szempontból kockázatos országok listáját is frissítette.

Vörös országok: maradt Montenegró, Nagy-Britannia, Irország, Törökország, Észtország, Szlovénia, Horvátország, Bulgária, Szlovákia, Ukrajna, Csehország, Belgium, Ausztria, Görögország, Hollandia, Magyarország, Dánia, Luxemburg, Németország, Svájc, Lengyelország, Norvégia, AEÁ, Ciprus, Franciaország és Portugália, a dél-afrikai térség államai, Finnország, Spanyolország, Olaszország, Svédország, Málta, de Izrael is vörös lett.

Sárga országok: Oroszország, Szerbia, Albánia.

Zöld országok: Románia, Moldova Köztársaság, Ukrajna.

Az új lista január 9., vasárnap, 00:00 órától érvényes.

A teljes lista ITT.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.