fbpx

Újabb mérföldkő a magyar–magyar kapcsolatokban

Újabb mérföldkőnek, nagy lehetőségnek nevezte a cégek, vállalkozók, a székelyföldi és a magyarországi piacgazdaság számára a Magyar Nemzeti Kereskedőház székelyudvarhelyi regionális képviseletének megnyitását Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a december 16-i, szerdai átadáson.

– E lehetőség megteremtésében nagy szerepe van a magyarországi tudatos gazdaságpolitikának, ezt kell hasznosítanunk itt Székelyföldön, hiszen sokkal könnyebb egy gyorsan haladó vonatra felülni, mint egy vonatot megépíteni – fogalmazott a megyeelnök abbéli reményét fejezve ki, hogy ha már sikerült a magyarországi kereskedőháznak ilyen képviseletet nyitnia Székelyföldön, akkor minél hamarabb kellene a székelyföldieknek is nyitniuk egy irodát Budapesten. – Az üzleti élet oda-vissza kapcsolatának ki kell alakulnia. Ez különösen fontos ebben az esetben, hiszen kereskedelmi szempontból egymásra vagyunk utalva, Magyarországnak a második kereskedelmi partnere Románia, Romániának Magyarország a harmadik kereskedelmi partnere. Az iroda újabb alkalmat ad a testvérmegyei kapcsolatok felelevenítésére.

Borboly Csaba felajánlotta a kereskedőháznak a megyei tanács frissen megalakított fejlesztési ügynöksége együttműködését, hiszen nagyon sok olyan terület van, amelyen egymást segíthetik. Különösen azt emelte ki a megyeelnök, hogy meg kell találni a módját és lehetőségét annak, hogy a fiatalokat is bevonják a vállalkozói szféra kapcsolatrendszerébe, ebbe sok energiát és munkát fektet Hargita Megye Tanácsa, hiszen „ha a fiatalok mind elmennek, akkor előbb-utóbb nem lesz, akivel és nem lesz, akiért dolgozni”. Azon is dolgozni kell, hogy a külföldre távozó fiatalokat lehetőség szerint hazavonzzák, és segítsék őket abban, hogy merjenek itthon vállalkozni. Erre erőfeszítést helyi szinten is kell tenni, ugyanakkor az Európai Unió szintjén is. Nagyon fontos a gazdasági szereplők összefogása is, így lehet nagy eredményeket elérni.

Végül a megyeelnök gratulált Orosz-Pál Leventének, a regionális képviselet vezetőjének, akinek megbízható munkássága érezhető a megyei tanácsnál is, ezért meri ajánlani a vállalkozóknak, hogy bizalommal forduljanak hozzá.

Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke abbéli reményét fejezte ki, hogy ez a képviseleti iroda ki fogja szolgálni Gyergyó vidékét is, és érezhető lesz a jelenléte a megye összes térségében.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózatának Székelyudvarhelyi Irodája ünnepélyes megnyitóját a székelyudvarhelyi Küküllő Szállodában tartották. Orosz-Pál Levente reményét fejezve ki, hogy a Kuvar utca 28. szám alatti iroda sokat fog jelenteni a magyar–magyar kapcsolatok ápolásában, különösen, ami a gazdasági oldalát illeti. Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja utalva, a magyar nemzeti válogatott eredményére, arról beszélt, hogy most a gazdasági kapcsolatrendszerek terén sikerült berúgni egy gólt, és ezáltal új dimenziók nyíltak, a meccset azonban meg is kell nyerni, ehhez pedig kellenek a további erőfeszítések, ám reménységgel tekint a jövőre, hiszen Székelyudvarhely már többszörösen is bizonyított. Jelen volt még Skapinyecz Péter, az MNKH Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat Kft. igazgatója, Szabó József, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium közép-európai osztályvezetője, Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere, Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke, valamint Balási Csaba, a Hargita Megyei Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke.

Csíkszereda, 2015. december 16.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.