fbpx
????????????????????????????????????

Újabb szolgálati lakások épülnek orvosok számára

Újabb négy lakást építenek az orvosok számára a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház közelében. Az október 24-i, hétfő reggeli munkálatindításnál jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér alelnök, Demeter Ferenc, a kórház menedzsere, Konrád Judit orvos igazgató, Albert Homonnai Márton tervező, Vigh Ádám Károly építő.

Hargita Megye Tanácsa az első két orvosi lakást 2010-ben építtette, a harmadikat pedig 2013-ban, azóta összesen 12 lakás áll az orvosok rendelkezésére. Az orvoslakások építésére 500 ezer lejt irányoztak elő a 2015. évi költségvetésben, de egyetlen cég sem jelentkezett, mivel kevesellték a pénzt, ezért idén a megyei tanács megnövelte az összeget 600 ezer lejre, meghirdette a SEAP-on, majd a Tectum Company Kft. jelentkezett a közbeszerzésre, és meg is nyerte a kivitelezést. Az orvoslakások mindenike két szintre van osztva, egy földszinti és egy manzárdi részre, egy lakástömb négy darab kétszobás apartmanból áll, nappalival, hálószobával, konyhával, előszobával, korszerű fürdőszobával és kamrával, a szükséges víz-csatorna, villany-, gáz- és fűtéssellátással együtt. Az október 24-én elkezdett lakás földszinti része 51,72 négyzetméter, a manzárdi rész pedig 49,69 négyzetméter lesz.

– A fiatal szakemberek itthon tartásáról nemcsak beszélni kell, hanem cselekedetekre is szükség van. Hargita Megye Tanácsa már több éve foglalkozik orvoslakások építésével, eddig 12 lakást sikerült építeni, ma elkezdték a munkálatokat még négy megvalósításához, jövőre újabb négyet tűztünk ki tervként. Ezenkívül vásárolunk, pályázunk lakások bérlésére az orvosok számára. A kifejtett munkának eredménye van, hiszen a lakásoknak köszönhetően egyre több fiatal orvos gyakorolja itthon a tudását, sőt máshonnan is jönnek ide fiatal szakemberek. Azt szeretnénk elérni, hogy a betegek minőségi ellátásban részesüljenek itthon, és ne kelljen utazniuk, valamint hogy a betegek látogatása miatt a hozzátartozóknak se kelljen utazniuk. Továbbá akkor lehet minél több beteg életét megmenteni, ha bármikor lehetőség van gyors beavatkozásra, ez pedig akkor valósul meg, ha az orvosok a kórház közelében laknak. Azért van szükség egyre több orvoslakásra, hogy lelkes, jól felkészült, magát tovább képezni akaró szakemberek jöjjenek a megyébe – nyilatkozta Borboly Csaba. Hozzátette: készítettek egy felmérést is korábban, amelyben a megkérdezett 69 fiatal szakorvos 90 százalékban azt válaszolta, amikor választania kell, hogy itthon szeretné-e gyakorolni majd a szakmáját, számára döntő tényező, hogy biztosítanak-e lakást.

Barti Tihamér alelnök ismertette a projekt adatait:

– A szerződés értéke 587 ezer lej, ebből 29 ezer lejbe került a tervezés. 300 nap áll a kivitelező rendelkezésére a munkálatok befejezésére. Úgy gondolom, hogy a lakások révén megfelelő körülményeket tudunk biztosítani a fiatal orvosoknak. Meg kellene vizsgáljuk, hogyan tudnánk ezt a projektet kiterjeszteni a megye más településeire is akár partnerségben az önkormányzatokkal, hiszen szükség van ilyen típusú lakásokra Gyergyószentmiklóson, Keresztúron és Maroshévízen is.

Az alelnök arról is beszélt, hogy a lakás megépítéséhez kivágnak majd 16 fát, de helyére 30-at ültetnek, ez is benne van a projektben.

Demeter Ferenc elmondta, több orvos is azzal érvelt korábban, hogy nem akarja itt gyakorolni a szakmáját, mert nincsenek fiatal szakemberek, de amióta biztosítanak lakást az orvosok számára, egyre több fiatal választja az itthon maradást, kezd csábító lenni a csíkszeredai kórházban dolgozni. Konrád Judit kifejtette, már az egyetemekről is érdeklődnek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban lévő állásokról, a lakások abban segítenek, hogy a fiatalok ne az elmenetelben, hanem az itthon maradásban gondolkodjanak. A tervező, Albert Homonnai Márton is az épület előnyeiről beszélt, ezek közé sorolta, hogy közel lesznek az orvosok a kórházhoz, továbbá az itt lakók gondját viselik a környezetnek, így az építkezés nem megy a zöldövezet kárára.

Csíkszereda, 2016. október 24.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.