fbpx

Újraalakult a Pálinka Egyesület Oroszhegyen

Elkezdődtek augusztus 24-én a már hagyománnyá vált oroszhegyi szilvanapok, melynek alkalmából idén nyolc termelő indítványozásával újraalakult a Pálinka Egyesület, melynek elnöke Szőcs László, Etéd község felfüggesztett polgármestere.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, szeretnék az egyesület tevékenységét székelyföldi szintre emelni, melynek érdekében egyeztetéseket fognak folytatni a közeljövőben Kovászna és Maros megye önkormányzatainak vezetőivel is.

– A székelyföldi pálinkafőzésnek múltja van és gondoskodnunk kell arról, hogy jelene és jövője is legyen, ebben is számítunk Szőcs László polgármester úr tevékenységére és tudására – hangsúlyozta a megyeelnök.

Pálinkamustrára is sor került pénteken a szilvanapok keretében, melyre félszáz székelyföldi termelő nevezte be készítményeit és a szakma rangos képviselői zsűrizték azokat.

pálinka5

– A pálinkafogyasztás elsősorban a minőségről kell szóljon, minden értelemben – mondta Borboly Csaba, és hozzátette, tudatos pálinkafogyasztásra kell sarkallni mindenkit és ki kell szorítani a piacról a rossz minőségű, egészségtelen italokat.

– A gazdasági egységek is meg kell értsék, nem forgalmazhatnak néhány bani többletért olyan termékeket, melyek súlyos betegségekhez, vagy rosszabb esetben akár halálhoz és vezethetnek – emelte ki a megyeelnök.

Borboly Csaba azt is elmondta, pálinkaügy tekintetében már korábban folytatott egyeztetéseket Nagy Istvánnal is, Magyarország agrárminiszterével, és bízik abban, hogy a minőségi székelyföldi pálinka nem csak a gazdaságot erősítheti meg, hanem a jó magyar-magyar kapcsolatot is.

A pálinka ügyében született elvi döntésről szóló korábbi hír itt olvasható.

Csíkszereda, 2018. augusztus 24.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.