fbpx

Újszékely község fejlesztéséért dolgoznak

Újszékely községbe látogatott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke május 30-án. Székelyszenterzsébeten több beruházást megtekintett, illetve a jövőbeni tervekről is egyeztetett. A tanácselnök meglátogatta az épülő óvodát, amelyre a településen tartott tanácsülésen utalt ki forrásokat a megyei tanács. Az óvodások nagyon örültek a beruházásnak, hiszen most kis helyiségben vannak, a későbbiekben pedig egy világos, tágas óvoda várja majd őket.

A napokon belül elinduló vízszolgáltatásról is egyeztettek, amely régi elvárása a falunak, hiszen a kutakból fogy el az ivóvíz. – Örülök, hogy ezt a régi problémát napokon belül sikerül megoldani, hiszen Szenterzsébeten és a megye minden településén nagyon fontos az életminőséghez szükséges feltételek megteremtése. Ugyanakkor arról is beszélgettünk, hogy  a csatornázás, a szennyvíz elvezetése is jó irányba halad, szinte kész van a beruházás, nyárra várható a befejezése – emelte ki Borboly Csaba.

A többi, folyamatban lévő beruházásról is egyeztettek, amelyek érintik a református egyházközséget, az iskolát, de útjavítások is történtek a településen. Ugyanakkor a jövőbeli tervekről is szó esett, úgy mint ravatalozó építése, illetve felmerült az igény a faluközösség részéről a templom és a temető fele vezető út leaszfaltozására.

 

Újszékelyen elindult az ivóvízszolgáltatás

Egy újszékelyi lakosnál próbálták ki a frissen kiépített ívóvízhálózatot, ahol a kút már évek óta üres. – A megye udvarhelyszéki részén óriási a vízhiány, ezért a víz bevezetése nagy fontossággal bír, éppen ezért örülök, hogy tegnaptól kezdve Újszékelyen van ivóvíz, a lakosok szerződést köthetnek a szolgáltató céggel. Jó látni az örömet, hogy van víz a házban, és ezután a csatornahálózat beüzemelésén dolgozunk. Az országos útügytől kell beszerezni a megfelelő engedélyeket, hogy a nyár folyamán a kiépült csatornahálózatot is használni tudják a lakosok – emelte ki Borboly Csaba.

Az eseményről készült kisfilmet itt tekinthetik meg.

Ugyancsak Újszékelyen meglátogatták a kántori lakot, amely az unitárius közösség hitéleti, illetve ifjúsági tevékenységét hivatott szolgálni. Jakab Zsolt tiszteletes, megyeitanácsos-jelölt fogadta a megyei tanács küldöttségét, akivel a jövőbeli tervekről, további teendőkről egyeztettek.

 

Alsóboldogfalván megújult óvoda várja a kicsiket

Alsóboldogfalván a megyei tanács segítségével Újszékely Község Polgármesteri Hivatala felújította az óvodát, ahol a gyerekek egy kis műsorral várták a látogatókat.

– Nagyon fontos, hogy a város környéki óvodák kapjanak nagyobb odafigyelést, hisz el kell érnünk, hogy a falvainkon jól felszerelt, felújított óvodákból és iskolákból a gyerekeket ne kelljen a szülők elvigyék. Ezért fontos kihangsúlyozni, hogy a feltételek a vidéki óvodákban legalább annyira jók, és legalább annyira felkészült pedagógusok oktatnak, tanítnak, nevelnek, mint a városokban. Mi megtettük a magunkét, a sor a szülőkön van, hogy a gyerekeiket hagyják a faluban, a községben, hiszen természetes körülmények között, otthoni környezetben valószínűleg a társadalmi életbe való beilleszkedésük, illetve a baráti kötelékek kialakulása is könnyebb, és a gyerekeiknek csak előnyük származik abból, ha a szülőfalujukban járnak óvodába, iskolába – biztatta a szülőket Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsa Kaláka programjának oktatási intézmények felújítását célzó megvalósításairól az alábbi linken láthatnak beszámolót. (http://kalaka.hargitamegye.ro/terkep/)

Csíkszereda, 2016. május 30.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.