fbpx

Uniós szinten is fel kell lépni a kelet-európai országok elnéptelenedése ellen

A munkaerőhiányt célzó stratégiáknak olyan kezdeményezéseket is fel kellene vonultatniuk, amelyek a kelet-európai országok sajátos, az értelmiség elvándorlásából adódó helyzetére is választ adnak, véli Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Bizottságának (RB) tagja. A megyeelnök erre vonatkozó törvénymódosító javaslatát elfogadta az RB december 8-i ülésén. Ezenkívül Borboly Csaba a turizmus és ezen belül a gasztroturizmus fellendítése érdekében is fogalmazott meg javaslatokat, ezeket a Bizottság december 7-i ülésén mutatta be, amelyeket nagy többséggel szintén elfogadtak.

A legális migráció című jelentéssel kapcsolatban egy aktuális problémára hívta fel Borboly Csaba a Bizottság figyelmét, amely gyors és hatékony intézkedéseket követel. A harmadik országbeli munkavállalók európai gazdasági integrációjával kapcsolatban elhangzott, hogy a munkavállalók toborzása nem tudja helyettesíteni és nem szabad, hogy helyettesítse az uniós lakosok oktatása és szakképzése terén megvalósított nagyarányú, hosszú távú beruházásokat. Ezzel kapcsolatban Borboly Csaba javaslatában a képzett munkaerő tömeges kivándorlására, az agyelszívás aggasztó méretű jelenségére hívta fel a figyelmet, amellyel leginkább a kelet-európai országok küzdenek. Kiemelte, hogy a bizonyos gazdasági területeken jelentkező munkaerőhiányt célzó stratégiáknak nemcsak olyan kezdeményezéseket kellene felvonultatniuk, amelyek a harmadik világbeli fiatal migránsok gazdasági integrációját érintik, hanem olyanokat is, amelyek a kelet-európai országok sajátos, az értelmiség elvándorlásából adódó helyzetére is választ adnak. Hargita Megye Tanácsának kezdeményezései, mint például a szakoktatás fellendítését célzó programok, a fiatalok által beindított vállalkozások, start-upok támogatása vagy akár az oktatási és képzési infrastruktúra fejlesztése, mind a kivándorlás jelenségének megfékezését szolgálják, ismertette a megyeelnök.

A turizmus, mint az EU-n belüli regionális együttműködés hajtóereje című jelentéssel kapcsolatban Borboly Csaba a gasztronómiai turizmus katalizátor szerepét hangsúlyozta a fenntartható helyi gazdaság kialakításában. Javaslatában kiemelte, hogy a turizmus ezen ágazata fontos szerepet játszik az új és fenntartható munkahelyek létrehozásában, és célja a helyi termelők támogatása. Hargita Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta: a gasztronómiai turizmus az idegenforgalom egyik legvonzóbb eleme, ezért különös figyelmet kell fordítani erre az ágazatra, többek között a hagyományos helyi termékek támogatása érdekében is. Hozzátette: Hargita megye ezen a téren példaképként szolgálhat, ugyanis a Hargita Megye Tanácsa által létrehozott Székely termék mozgalom révén nem csak a helyi termelőket támogatja, hanem a gasztrononómiai turizmus népszerűsítését is.

– Ez alkalommal is sikerült felhívni a figyelmet Brüsszelben az aktuális problémáinkra, illetve ismertetni azokat a Hargita megyei intézkedéseket, amelyeket a fiatalok kivándorlásának megfékezésére, a turizmus fellendítésére, a helyi termelők segítésére eszközöltünk. Szükség van az összefogásra, sok kérdésben tudunk tenni helyi szinten is, de a fejlődés érdekében elengedhetetlen az országos, az uniós támogatás. Éppen ezért fontos, hogy közösségünk képviselői jelen legyenek az Európai Unió intézményeiben és Románia vezetésében is – nyilatkozta a brüsszeli gyűlés kapcsán Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2016. december 8.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.