fbpx

Uniós támogatásban részesülhet a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház

A Hargita Megye Tanácsa alárendeltségébe tartozó Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház egyike annak a 35 megyei sürgősségi kórháznak az országban, amely finanszírozást igényelhet a sürgősségi betegellátó egysége fejlesztésére az Európai Uniótól, a Regionális Operatív Programból. Erről az Egészségügyi Minisztérium államtitkári kabinetje videokonferencián is értesítette az érintetteket szerdán, április 26-án. Hargita megyéből Borboly Csaba megyeitanács-elnök, Demeter Ferenc kórházmenedzser, Fülöp Enikő gazdasági igazgató, Kacsó Jolán osztályvezető orvos, valamint a megyei tanács illetékes munkatársai követték a videokonferenciát, és azt követően már el is kezdték az előkészületeket. Mint elhangzott, a finanszírozási programban egy új pályázati lehetőséget hoznak létre, amelynek révén a megyei tanácsok alárendeltségébe tartozó, sürgősségi betegellátó egységnek helyet adó épületek elkészítését, felújítását vagy felszerelését kívánják támogatni. A jövő héten jelenik meg közvéleményezésre a pályázati útmutató, a megyeelnök pedig arra szólította fel az illetékeseket, hogy addig kezdjék el az előkészületeket.

Mint arról korábban írtunk, Borboly Csaba a megyei tanács munkatársaival és a kórház vezetőségével együtt felmérte a jelenlegi helyzetet, és ezt követően Florian-Dorel Bodog egészségügyi miniszterrel is tárgyalt Bukarestben. A jelenlegi sürgősségi betegellátó egység termeinek mérete és vagonos szerkezete nem felel meg a követelményeknek, ezért szükséges az épület bővítése. 27 268 sürgősségi esetet kezeltek 2015-ben, tavaly 25 634-et, idén pedig 6031-et, ezek a számok is azt a tényt erősítik meg, hogy szükség van a sürgősségi eseteket ellátó épület bővítésére.

A bővítési elképzelések szerint az új épületrészben az alagsor és a földszint kizárólag a sürgősségi betegellátó egységet szolgálná ki, ezek fölött négy szint a különböző osztályoknak adna helyet, a negyedik szint teraszán pedig egy helikopterleszálló pálya kapna helyet. A Regionális Operatív Programból pedig az alagsor, földszint és a leszállópálya kialakítására lehet forrásra pályázni.

Csíkszereda, 2017. április 26.

 901 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás