fbpx

Ünnepeltek Nyergestetőn

A magyar szabadság ünnepén Csíkkozmás Község Önkormányzata, az RMDSZ Csíki Területi Szervezete és Hargita Megye Tanácsa közösen hívta a térség székelyeit Nyergestetőre, hogy ünnepeljék együtt március 15-ét. Az alkalomra indított különbuszokkal, és több száz személyautóval, székely és magyar zászlóval a kézben, kokárdával a mellényen zarándokoltak az emlékezők a Nyergestetőre, ahol 1849 augusztus elsején zajlott a székelység önvédelmi harca.

Az ünnepség a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület ünnepélyes felvonulásával vette kezdetét, majd a csíkkozmási Tuzson János Fúvósegylettel közösen a magyar himnuszt imádkozták el a résztvevők. Ezután a házigazda Bodó Dávid, Csíkkozmás polgármestere köszöntötte az ünneplőket. Tenni akarás, és becsületes munka a fejlődés alapja. 1848 üzenetét hordozva kell együttdolgoznunk, hiszen a márciusi ifjak erőssége az volt, hogy egységbe kovácsolták a magyarságot, és bebizonyították, hogy csak így vagyunk képesek megmaradni, fejlődni szülőföldünkön – fogalmazott az elöljáró.

Borboly Csaba, a Csíki RMDSZ és Hargita Megye Tanácsának elnökeként szólt a jelenlévőkhöz. Székelyföldre mindig lehet számítani. Itt józanság és építkezés folyik, nem hőbörgés, és nem sérelmi politizálás. Azért, mert időnként kiállunk, és Románia legnagyobb demonstrációit megtartva mondjuk el véleményünket, azért nem kell tőlünk megijedni, a demokratikus kultúrában ez a helyes eljárásrend. Nekünk, ha bajunk van, ha kérésünk van, ha nemtetszést akarunk kifejezni, ha véleményt akarunk nyilvánítani, akkor azt demokratikus eszközökkel tesszük. Azért tudtunk ezer esztendőn át itt, a Kárpátok szegletében megmaradni, mert mindig a jó oldalon álltunk. A megmaradás, a közösségi szolidaritás oldalán. És ott állunk most is, ránk lehet számítani – jelentette ki Borboly Csaba.

Ezután Sógor Csaba, európai parlamenti képviselő köszöntötte a résztvevőket, majd Csige Sándor, Magyarország csíkszeredai konzulja tolmácsolta Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő szavait.

A köszöntő beszédek után a történelmi egyházak képviselői osztották meg ünnepi gondolataikat, majd az ünneplő sokasággal közösen imádkozták el a Miatyánkot. Ezután a csíkkozmási Bojzás Néptáncegyüttes ünnepi műsorral örvendeztette meg a jelenlévőket.

Az ünnepség az emlékezés koszorúinak elhelyezésével és a székely himnusz eléneklésével ért véget. A Csíki RMDSZ és a megyei tanács képviseletében Borboly Csaba elnök, Becze István megyei tanácsos, és Bors Béla koszorúzott. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnökének koszorúját Tánczos Barna szenátor helyezte el a hősök emlékművénél.

Csíkszereda, 2014. március 15.

Nyergesteto2014marc15

 

 

Borboly Csaba 2014. március 15-én elhangzott beszéde a nyergestetői ünnepségen

Tisztelt ünneplő Közönség!

Székelyföldre mindig lehet számítani!

Székelyföldön józanság és építkezés folyik, nem hőbörgés, és nem sérelmi politizálás.

Azért, mert időnként kiállunk, és Románia legnagyobb demonstrációit megtartva mondjuk el véleményünket, azért nem kell tőlünk megijedni, a demokratikus kultúrában ez a helyes eljárásrend, nem pedig az, hogy ül az ember a hírtévék előtt, és nézi, hogy mikor éppen kit mocskolnak a kamera előtt.

Nekünk, ha bajunk van, ha kérésünk van, ha nemtetszést akarunk kifejezni, ha véleményt akarunk nyilvánítani, akkor azt demokratikus eszközökkel tesszük.

Azért tudtunk ezer esztendőn át itt, a Kárpátok szegletében megmaradni, mert mindig a jó oldalon álltunk! A megmaradás, a közösségi szolidaritás oldalán. És ott állunk most is, ránk lehet számítani!

Ne gondolja senki, hogy itt bárki is tudja e közösséget destabilizálni, de azt se gondolja senki, hogy a forrófejűek leültetésére nincs kellő erő a közösségben! Hogy netalán félnénk a belső szájhősöktől!

Ezeket csak azért mondom el, mert úgy gondolom, hogy ennek most itt van az ideje. Tehát ne féltsen minket senki attól, hogy saját magunkban vagy másban esetleg kárt tennénk.

Azt akarjuk, hogy fiataljaink jó színvonalú szakiskolákban, és akik akarnak egyetemeken tanulhassanak itthon és itt kapjanak munkahelyet is, sőt olyan tudást szerezzenek meg, amellyel munkahelyet tudnak létesíteni.

Ezt akarjuk, ezért fontos a Sapientia, amelyet a mai napig nem hajlandó finanszírozni a román állam. Ezzel kellene foglalkozni, nem pedig néhány hőzöngővel!

A román politikusok sokat hivatkoznak Mihály vajdára, nem tudom, tudják-e, de például a sokat mitizált călugareni-i csatát követően Mihály vajda azért nem tudta folytatni az offenzívát a török hadak ellen, mert a székelyek összecsomagoltak és hazaindultak. A székelyek nélkül Mihálynak sem ment. Azt gondolják a Dâmbovița partján, hogy ezután menni fognak a dolgok a székelység nélkül, sőt ellenében? Nem fognak!

Káros az a  hozzáállás, aminek az utóbbi időszakban tanúi lehetünk, a tisztes párbeszéd híve vagyunk, de igazán nincs, kivel párbeszédet folytatnunk, mert párbeszéd helyett mit kapunk, a székely zászló ügyében láthattuk.

És minden más ügyben ez van: vagy nem mernek a szemünkbe nézni, vagy esetenként hazudnak, letagadnak, megtagadnak.

Ez nem megy.

És az is lehet, elfogadom, vannak dolgok, amikben talán túlozunk, nincs teljes mértékben igazunk, de azért az sem megy, hogy csak úgy bármit felhozunk, lesöprik, mindent nem lehet elhallgatni, a közös jót kellene keresni, amibe mi is beleférünk, párbeszédre van szükség.

Időnként azt is tapasztaljuk, hogy a román politika hozzáállása nagyon sokat változott, pozitív értelemben, de azért időnként azt látom, hogy szépeket meg jókat mondanak rólunk, de nem bíznak bennünk – nem értem, miért, mert mi a bizalmatlanságra nem szolgáltunk rá.

Tisztelt ünneplő Közönség!

Ahogy 1848-ban, úgy ma is lehet Székelyföldre számítani, készen áll a nemzet egésze előtt álló feladatok elvégzésére. Ehhez pedig szükség van arra, hogy április 6-án és május 25-én is mutassuk fel erőnket, éljünk választási jogunkkal.

Éljen a szabadság!

Csíkmadaras, 2014. március 14.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.