fbpx

Útépítés, kórházfejlesztés, műemlékvédelem – többek között ezekről döntött Hargita Megye Tanácsa augusztusi ülésén

Megépül a 131A jelzésű megyei út Homoródszentmárton és Homoródkeményfalva közötti szakasza, hatalmas beruházás valósulhat meg a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznál, illetve 800 ezer lej értékben támogatja Hargita megyei műemléképületek felújítását a megyei önkormányzat. Egyebek mellett ezekről döntött Hargita Megye Tanácsa augusztus 6-i soros ülésén.

A homoródmenti lakók számára, de turisztikai szempontból is jelentős előrelépés, hogy építőt keres a megyei önkormányzat a 131A jelzésű útra, vagyis az Abásfalván átvezető, Homoródszentmárton és Homoródkeményfalva közötti útszakaszra. Ez volt a tanács egyik legfontosabb döntése, emelte ki Borboly Csaba megyeelnök. Hozzátette, ezzel a munkálattal nem ér véget majd a Homoródmente infrastrukturális fejlesztése: tovább építik majd az utat egészen a homoródfürdői táborig.

Hargita Megye Tanácsának egyik prioritása a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fejlesztése: a cél az, hogy az intézmény a közeljövőben regionális klinikai kórházzá váljon. Ehhez kerül egy újabb lépéssel közelebb a megyei tanács által fenntartott kórház, ugyanis a tanácsülésen elfogadták a sürgősségi betegellátó egység megvalósíthatósági tanulmányát. A munkálat összértéke 64 millió lej, ezért jelentős eredmény, hogy az RMDSZ parlamenti frakciója közbenjárása révén az Országos Beruházási Társaság (CNI) felvette a támogatandó objektumok listájára. Ez azt jelenti, hogy nagy esély van arra, hogy a modern klinikai kórház feltételeit biztosító, több szempontból hiánypótló beruházást kormánytámogatásból valósíthatják meg.

A megyében mintegy 18 templom, illetve műemlék épület felújításához, állagának megtartásához járul hozzá a megyei tanács, aranyosan elosztva a megye három régiójában, Csík, Udvarhely és Gyergyó térségében, 800 000 lejjel. Ezek a támogatások az épített örökség védelmét és a megye turisztikai vonzerejének növelését egyaránt szolgálják.

Csíkszereda, 2019. augusztus 6.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.